zondag 18 maart 2012

1962 ♫ ♫ Eurovision 1962



Het zevende Eurovisie Songfestival is op 18 maart 1962 vanuit Luxemburg op televisie te zien. Frankrijk wint dankzij Isabelle Aubret met Un Premier Amour. Net als in 1960 doet François Dequelt voor Monaco mee. Hij wordt tweede met Dis Rien. Tijdens Katinka van de Nederlandse Spelbrekers valt het licht uit. Zodoende zijn alleen hun witte overhemden op het scherm te zien. Het duo eindigt als dertiende met nul punten, dezelfde score als Spanje, Oostenrijk en de Belgische Fud Leclerc. De Duitse Conny Froboess wordt zesde met Zwei Kleine Italiener. Dit wordt wel één van de grootste hits van 1962 in Europa.




De Spelbrekers, Kok en Rekkers, waren voor het eerst te horen tijdens de radio-uitzendingen. Ze maken opgewekte, vrolijke liedjes die ze vertalen vanuit het Duits, Engels en Frans. Daarnaast schreven ze ook zelf tal van songs. De Spelbrekers gaan ook over de grenzen. In '47-'48 maken ze een lange tournee door Indonesië. Begin jaren vijftig worden ze ook populair in België waar ze dan ook regelmatig optreden. Ze mogen zelfs de wereldtentoonstelling in Brussel openen met een televisieoptreden. De twee  ontmoetten elkaar in 1943 in een Duitse munitiefabriek waar ze te werkgesteld waren.
Ze grijpen hun kans om te ontsnappen als ze in de gelegenheid worden gesteld om in Nederland kostuums uit te zoeken voor hun cabaretprogramma, ze keren niet naar Duitsland terug maar duiken onder. Kok en Rekkers zoeken elkaar na de oorlog meteen weer op en formeren samen De Spelbrekers. In 1956 braken ze door met het liedje "Oh wat ben je mooi".
In 1962 werden ze uitgezonden naar het Eurovisiesongfestival, met het liedje "Katinka".
Tijdens Katinka valt het licht uit. Zodoende zijn alleen hun witte overhemden op het scherm te zien.
Het liedje kreeg op het Songfestival geen punten maar werd een grote hit in Nederland. Het duo scoorde in de jaren vijftig en zestig talloze hits. In 1975 stoppen De Spelbrekers met het maken van platen en optreden om, met succes, hun eigen managementbureau op te zetten.

UPDATE 23 april 2012: Theo Rekkers is 20 april 2012 op 87-jarige leeftijd overleden
Lees hier: Theo Rekkers overleden