woensdag 30 mei 2012

Bob Dylan krijgt Medal of Freedom


President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft dinsdag 29 mei 2012 in het Witte Huis in Washington de Medal of Freedom uitgereikt aan muzikant Bob Dylan.




De zanger (71), die tijdens de ceremonie zijn zonnebril ophield, was een van de 13 mensen die de onderscheiding waren toegekend wegens hun grote verdiensten voor de wereld door hun acties en woorden.

Andere laureaten die de onderscheiding dinsdag door Obama in het Witte Huis kregen uitgereikt, waren astronaut en voormalig senator John Glenn, de schrijfster Toni Morrison en voormalig president van Israël Simon Peres.

''Wat deze mannen en vrouwen onderscheidt, is de ongelooflijke invloed die zij hebben gehad op zo veel mensen'', aldus Obama. ''Zij hebben ons leven verrijkt.''

Ander nieuws:
Folklegende Doc Watson is dinsdag 29 mei 2012 op 89-jarige leeftijd overleden, nadat hij herstellende was van een darmoperatie.


Dat meldt zijn manager Mitchell Greenhill aan diverse Amerikaanse media.

De blinde zanger stond vooral bekend om zijn technische vernuft als gitarist, hoewel hij ook andere instrumenten bespeelde. Zijn vlugge vingers werden geroemd door zijn medemuzikanten en leverden hem onder meer zeven Grammy’s en een oeuvreprijs op.

Doc Watson brak in 1963 door na zijn optreden op het Newport Folk Festival en een jaar later, op veertig jarige leeftijd, nam hij pas zijn titelloze debuutalbum op. In hetzelfde jaar ging hij optreden met zijn zoon Merle en bassist T. Michael Coleman. Merle Watson overleed in 1985 na een tractorongeluk.

De muzikant was van grote invloed op de folkrevival uit de jaren zestig, maar ook drukte hij zijn stempel op bluegrass, country, blues en gospel. Zijn grootste succes kwam in de jaren zeventig. Met name het dubbelalbum Memories deed het goed. Battle Of Wine en de Bob Dylan-cover Don’t Think Twice, It’s All Right waren bescheiden hitjes.