zaterdag 25 maart 2017

Ticket to ride

De 22ste mei 1965 stonden The Beatles bovenaan de Amerikaanse hitlijsten met Ticket to ride. Drie maanden later traden ze op in het Shea Stadium in New York voor méér dan 55.000 dolgedraaide fans. Die 23ste augustus bracht het concert 304.000 dollar op, op wereldschaal een recordbedrag.
Na het overweldigend succes van hun eerste film A Hard Days Night werd er niet lang geaarzeld om een tweede in te blikken Help. Een nummer dat in de soundtrack opduikt, is het door John Lennon geschreven Ticket to Ride dat hij in 1965 schreef net voor ze naar de Bahama’s zouden afzakken om daar aan de filmopnamen te beginnen. Hij dacht tijdens het schrijven terug aan hun verblijf in Hamburg toen ze daar in de hoerenbuurt optraden. Zijn gedachten gingen terug naar de dames van lichte zeden die op regelmatige basis op onderzoek bij de dokter moesten ter controle of ze geen geslachtsziekte hadden opgelopen. Ze kregen dan een kaart mee met daarop de stempel oké wat ze in de wandelgangen al lachend a ticket to ride noemden. Niet te verwarren zoals de fans in het begin dachten te horen met’ A ticket to Ryde’, een plaatsje op het Island of Wight. Een familielid van Paul McCartney baatte hier een restaurant uit. Lennon liet het nummer aan Paul horen om het verder af te werken en in nog geen drie uur tijd was de song klaar. Ticket to ride was een song die ze scheven om hun elpee Help kant en klaar te krijgen, kortom ze hadden voldoende liedjes nodig. Opvallend aan het liedje is dat het ritme van de song op het einde versneld wordt. Lennon was zo’n ijdeltuit dat hij het nummer helemaal naar zijn kant trok. Het was ‘zijn’ song. Hij dichtte Paul alleen de verdienste toe dat die Ringo Starr aangaf hoe hij de drums diende bespeeld te worden.
Duidelijk te horen is dat Lennon de solozang voor zijn rekening neemt en McCartney de harmonieën mag invullen daarbij geruggesteund door George Harrison. Gelukkig voor hen pasten de technici van dienst Norman Smith, Jerry Boys en Ken Scott een nieuwe opnametechniek toe: het gebruik van meerdere sporen zodat de zangstemmen vlot konden gedubd worden. Het nummer hoefde niet telkens opnieuw te worden opgenomen als er stemmen aan toegevoegd moesten worden.
De 15de februari 1965 om half drie begonnen ze met de opname van Ticket to Ride. Die sessie duurde tot kwart voor zes en was goed voor twee takes. Tijdens de eerste werd het ritme vastgelegd, tijdens de tweede de zang. Ticket to Ride is het allereerste Beatles nummer waarop McCartney de leadgitaar tokkelt. Meestal was dat een klus die door George werd geklaard. Nadien hielden ze zich bezig met een aantal overdubs: het toevoegen van extra zang en effecten. Niet dat The Beatles nadien meteen naar huis gingen, want ze hadden besloten nog een aantal songs voor de soundtrack op te nemen. Ze hielden een break van kwart voor zes tot zeven uur en namen nadien nog I need you en Another girl op. De 18de februari werd de monomix afgewerkt, de 23ste februari de stereomix. Twee maanden later speelden The Beatles Ticket to Ride voor het eerst live tijdens een concert dat de 11de april 1965 in Blackpool plaatsvond. De 26ste mei van dat jaar speelden ze het live tijdens een opname voor de BBC.
De 9de april 1965 wordt Ticket to Ride in Engeland op single uitgebracht met op de b-kant het door Lennon geschreven Yes it is. Het werd een quicky. John schreef dit tegen een hoog tempo. Achteraf zou Lennon zich schamen voor de kwaliteit van deze song. Hij klasseerde het als een liedje bestemd voor ‘de meatmarket’. Omdat hij niet meteen verse ideeën had, gebruikte Lennon dezelfde akkoorden en basismelodie als in This Boy. Fans zouden Yes it is achteraf koesteren.
Ticket to Ride werd de vijfde single van The Beatles die in de Britse top veertig meteen doorstootte naar de eerste plaats. Vijf weken na mekaar zouden ze daar blijven staan pronken en pas afhaken nadat ze méér dan 700.000 stuks van die single in Engeland alleen al verkocht hadden. In het totaal was Ticket to Ride goed voor zeven weken top tien notering in de Britse charts. In Amerika kwam Ticket to Ride de top honderd binnen op de 57ste plaats. Nadien schoof de single door naar plaats 58, vervolgens naar drie om de 22ste mei Herman’s Hermits met Mrs Brown you’ve got a lovely daughter te onttronen. Slechts één week bleven The Beatles Billboard’s Hot One Hundred aanvoeren, want toen kwamen The Beach Boys sterk oprukken met Help Me Rhonda.
De 12de juni 1965 kregen The Beatles te horen dat Queen Elizabeth hen zou ridderen, ze zouden een MBE in ontvangst mogen nemen. Dat leidde tot groots protest vanuit de conservatieve hoek van MBE-gelauwerden die prompt hun onderscheiding terugstuurden.

Ticket to ride werd in ons Belgenland geen grote hit. Er zat voor The Beatles slechts een tiende plaats in. Tot dan toe hadden ze nog met geen enkele single op één gestaan. Dat zou pas iets later lukken, datzelfde jaar nog, met Yesterday en nog iets later met Yellow Submarine, Hey Jude, Get Back en The ballad of John and Yoko. Onze noorderburen waren grotere fans van The Fab Four. Daar hadden de heren eerder al zeven maal op de eerste plaats gestaan en deden dat met Ticket to Ride nog een keertje over om nadien nog eens dertien keer die eerste plaats opnieuw in te palmen.
De 6de augustus 1965 werd de soundtrack Help op de markt gebracht met daarop dus ook het nummer Ticket to Ride. De titelsong Help was de 19de juli als tweede single al gereleaset en ook deze single werd in vele hitlijsten wereldwijd een nummer één.