zaterdag 27 december 2014

In alle Staten: Mississippi

De 51 Amerikaanse staten hebben ieder zo hun eigen favoriete en succesvolle artiest.
In de komende 51 afleveringen komen alle staten aan bod met een kort overzicht van de artiesten die, behalve er geboren zijn, zich het meest met die staat identificeerden. Bekende voorbeelden: Arkansas-Johnny Cash, Californië-Brian Wilson (Beach Boys), Georgia-Ray Charles en Texas-Buddy Holly.
Maar wie vertegenwoordigt Hawaii, Alaska, Florida of New York ?

In deze 25e aflevering:
Mississippi
USA
Misschien wel muziekstaat nummer 1, we komen er na de laatste staat wel op terug. Tammy Wynette, Bo Diddley, Robert Johnson, Howlin'Wolf, Muddy Waters, B.B. King, Elvis Presley: het is Country, Blues, Rhythm en Blues muziek met heel veel soul.  Sam Cooke komt ook uit Mississippi.



Sam Cooke (1931-1964) was een Amerikaanse gospel- en rhythm-and-blueszanger.

Sam Cook (de -e kwam later) werd geboren in Clarksdale (Mississippi) maar verhuisde al snel met zijn ouders naar Chicago, alwaar zijn vader een priester was bij de Church of God in Christ. Eerst met familieleden en later met de Highway QC's zong hij gospel totdat hem werd gevraagd de opvolger te worden van RH Harris bij de legendarische Soul Stirrers.

In 1956 bracht Sam Cooke zijn eerste popsingle uit. Hij deed dat onder de naam Dale Cooke. Zijn eerste grote hit had hij met "You Send Me" en vele hits volgden. In 1960 richtte Cooke zijn eigen platenlabel op, waarbij onder anderen de artiesten The Simms Twins, The Valentinos (één van hun singles was "It's all Over Now" dat door de Rolling Stones gecoverd werd), Bobby Womack en Johnnie Taylor zich aansloten. Dit label heette SAR Records.

En dan nog even dit: