woensdag 21 december 2022

Albert King

De Amerikaanse blueszanger en gitarist Albert King overlijdt op 21 december 1992 in Memphis in Tennessee aan een hartaanval.
 De linkshandige gitarist Albert King wordt op 25 april 1923 in Indianola, Mississippi als Albert Nelson geboren. In de late jaren veertig speelt Albert King drums en gitaar bij de In The Groove Boys in Arkansas. In 1952 duikt hij in Chicago en in het nabij gelegen Gary op als drummer bij John Brim en Jimmy Reed. Eén jaar later maakt hij zijn eerste opnamen voor Parrot (nu Chess), die een stilistische verwantschap met de Chicago-blues laten horen. Voor Bobbin Records in St. Louis maakt Albert King in 1959-1961 een serie opnamen die, via de duidelijke invloed van B.B. King, de groei naar een originele stijl openbaren. 



In 1966 begint Albert King aan zijn succesvolle periode bij Stax, zijn loopbaan lijkt nu pas goed op gang te komen. Met begeleiding van Booker T. & The MG's en The Memphis Horns neemt hij klassiekers op als Born Under A Bad Sign, Crosscut Saw en Laundromat Blues. In 1990 speelt hij mee op de succesvolle I Still Got The Blues cd van de Britse gitarist Gary Moore. Het jaar daarop maakt Albert King met Red House zijn eerste geslaagde plaat sinds lange tijd. Albert King is 69 jaar geworden.