maandag 14 november 2011

De panfluit (deel 1)

De panfluit behoort tot de houten blaasinstrumenten.De panfluit bestaat uit een aantal pijpen die aan elkaar zijn bevestigd. Onder aan deze pijpen zit een band die de uiteindes bedekt. De Roemeense panfluit is gebogen omdat hij zo makkelijker te bespelen is. Dit komt omdat je automatisch de neiging hebt om met je armen en dus ook je schouders mee te draaien.  
Panfluiten kunnen uit verschillende materialen zijn gebouwd. Zo bestaan er panfluiten uit steen, bamboe, hardhout, glas en zelfs plastic. De rand aan de onderkant kan van vele soorten materiaal gemaakt worden maar meestal is dit hout. De stenen panfluiten werden gebruikt in de tijd van de Romeinen. Deze waren meestal ook versierd met allerlei figuren. Bamboe wordt het meeste gebruikt voor het maken van een Roemeense panfluit. Ook hardhout wordt hiervoor vaak gebruikt. De glazen panfluit is er meer voor de show. Deze is in het gebruik niet zeer handig want glas is vrij zwaar en glijdt stroever over de onderlip. De panfluit die gebouwd is uit plastic kom je minder snel tegen. Vaak zijn dit oefenfluiten voor kinderen.
In principe kun je panfluiten in alle maten bouwen. Er zijn echter een aantal standaardmodellen. De 13-toons panfluit  wordt in Nederland vrij veel gebruikt. In Zwitserland, waar men vaker iets van de panfluit hoort en waar jaarlijks masterclass wordt gegeven, komt de 13-toons panfluit bijna niet voor. Bij de 20-toons panfluit is dit precies omgekeerd. Deze wordt ook de sopraanpanfluit genoemd. De 22-toons panfluit, wordt ook wel altpanfluit genoemd. In de volksmond gebruikt men de namen altpanfluit en sopraanpanfluit niet zo vaak. Naast de 25-toons panfluit, is er ook een 26-toons panfluit. Als men het over een tenorpanfluit heeft, weet de andere persoon nooit over welke van beide men het heeft. Omdat panfluiten in de meest verschillende variaties (qua pijpen) gebouwd worden, worden ze ook vaak genoemd naar het aantal pijpen.