donderdag 7 november 2013

Muziek is als voedsel voor de hersenen

Muziek maakt ons gelukkig. Dat zeggen we toch. Maar kan dat ook wetenschappelijk bewezen worden? Een vraag waar onderzoekers zich al decennia over buigen.
Feit is dat ons gehoor als een van de eerste systemen bij een foetus in de moederschoot functioneert. Het werkt al na 16 weken. Tien weken later hebben we ook nog een hersensysteem dat daar iets mee kan. We zijn dus vatbaar voor muziek lang voor we vatbaar zijn voor iets anders.

Wat ook wetenschappelijk vaststaat, is dat muziek goed is als antistressmiddel. Een onderzoek aan de Italiaanse universiteit van Pavia toonde aan dat langzame, kalme muziek de bloedsomloop vertraagde en dat snelle, complexe muziek ons bloed sneller doet stromen. De juiste muziek doet een mens rustiger ademen en vertraagt de hartslag.

Ook wetenschappelijk bewezen is dat muziek ervoor zorgt dat in de hersenen endorfine vrijkomt, een substantie die een pijnstillende werking heeft. Zo zorgen deuntjes dus voor een groter geluksgevoel. Ander onderzoek heeft dan weer aangetoond dat muziek ervoor zorgt dat onze hersenen melatonine loslaten, wat de slaap bevordert. Ook dat kan zijn voordelen hebben.

Voorts motiveert muziek ons ook, zo wees weer een ander onderzoek uit. Luisteren naar muziek die we leuk vinden, helpt ons om zaken iets gezwinder aan te pakken. Ook wetenschappelijk bewezen is dat muziek dezelfde gebieden in onze hersenen stimuleert als eten, seks en drugs. En dus op dezelfde manier raakt aan ons geluksgevoel.