dinsdag 6 mei 2014

Meer Verkeersdoden door harde muziek

Wetenschappers van de Ben Gurion Universiteit in Beer-Sheva, Israël, ontdekten dat luisteren naar harde, snelle muziek in de auto sneller en agressiever rijgedrag kan veroorzaken.

Volgens professor Warren Brodsky verdubbelt de harde en snelle muziek het risico op een verkeersongeval. Brodsky onderzocht de invloed van moderne muziek van tachtig decibel op het rijgedrag van achtentwintig ervaren jonge automobilisten.



Alle deelnemers hadden gedurende zeven jaar geen enkele verkeers boete gekregen. De proefpersonen deden diverse rijproeven in een autosimulator van de universiteit.
Ze kregen ‘heavy metal’, klassieke muziek, jazz of helemaal niets te horen. Alle bestuurders die tijdens het rijden snelle, harde muziek beluisterden, reden twee keer zo vaak door rood, negeerden zes keer zoveel verkeersborden en veroorzaakten in de simulator twee keer zoveel ongevallen als zij die tijdens de rijproef geen muziek hoorden.

Volgens Warren Brodsky kunnen alle soorten muziek de autobestuurder afleiden. Alleen rustige klassieke melodieën en kalme jazztonen zorgen voor een rustiger hartritme, en een lagere, gezonde bloeddruk. Automobilisten hebben met klassiek en rustige jazz zelfs de neiging te traag te rijden. Brodsky geeft toe dat de test misschien te beperkt is, maar het onderzoek geeft in elk geval een duidelijke richting aan.