zaterdag 17 mei 2014

Young, Nash, Crosby, Stills (4)

Neil Young: 
Bij leven reeds legendarische zanger, gitarist en componist, die dankzij zijn talent, eigenzinnigheid en integriteit erin slaagt zich door de decennia heen te handhaven in de grillige wereld van de popmuziek.
Hoe­wel wispelturig en onvoorspelbaar van natuur is hij tege­lijk ook een gedisciplineerd en productief werker met een stabiele persoonlijkheid.
Opgroeiend in Winnipeg, Cana­da, raakt hij in de jaren vijftig door met name Elvis Presley in rock & rolt geïnteresseerd, al legt hij zich in actieve zin in eerste instantie toe op folk. Met zijn Shadowsachtige groep The Squires maakt hij een single en verwerft hij zich een plaatselijke reputatie, maar eenmaal naar To­ronto verhuisd sluit hij zich aan bij de r&b-groep The Mynah Birds, met als zanger de latere Motown-ster Rick James.
Ook The Mynah Birds maken een single, op grond waarvan zelfs een contract met Motown wordt verkregen.
De opnamen die de groep voor dat label maakt worden echter niet uitgebracht, reden voor Young en bassist Bru­ce Palmer om in '66 hun heil in Los Angeles te zoeken.



Een ontmoeting met zanger, gitarist en toetsenist Ste­phen Stills leidt tot de formatie van Buffalo Springfield, verder bestaande uit toekomstig Poco-zanger/gitarist Richie Furay en drummer Dewey Martin. Palmer wordt later vervangen door Jim Messina. Ondanks de hit For What It's Worth uit '67 gaat de groep na zo'n twee jaar ten on­der, drie albums vol prachtige melancholieke pop achter­latend. Op aandringen van producer Jack Nitzsche maakt Young een soloplaat, " Neil Young" . Door de overproductie heen worden de contouren duidelijk van de artiest die in de ja­ren zeventig uit zal groeien tot één van de meest enigma­tische figuren in de popmuziek: een melancholieke, ietwat mysterieuze toner. Niet goed raad wetend met zijn muzikale toekomst, gaat hij in op het verzoek van Crosby, Stills en Nash om zich bij hen te voegen , waarbij de afspraak gemaakt wordt dat ieder zijn eigen solocarrière mag blijven nastre­ven.