donderdag 19 juli 2012

De grootste panfluit van Nederland

De grootste panfluit van Nederland is dinsdag 24 juli 2012 te horen en te zien zijn tijdens het concert van organist Harm Hoeve en panfluitiste Noortje van Middelkoop. Zij treden op in de Oude Kerk in Lunteren (Dorpsstraat 34).

De contrabas panfluit van Noortje van Middelkoop is eind vorig jaar gemaakt door panfluitbouwer Peter van der Poorten, die panfluiten maakt in de stijl en het model van de panfluiten uit Roemenië. Dit nieuwe instrument is bijna een meter lang en uniek in zijn soort. De contrabas panfluit paste eerst niet in de kast waarin Noortje haar panfluiten opbergt. ,,We hebben een gat in de bovenkant van de kast gemaakt zodat deze nieuwe fluit erin kan staan.''

De panfluit is een eeuwenoud muziekinstrument, dat op verscheidene plaatsen in de wereld is ontstaan. De meest bekende panfluit is de Roemeense panfluit. Deze is herkenbaar aan de gebogen vorm en is gemaakt van bamboe. Noortje bespeelt zes verschillende soorten panfluiten: de sopranino, de sopraan, de alt, de tenor, de bas en nu ook de contrabas panfluit. De sopraanpanfluit wordt het meest gebruikt vanwege het volume en de hanteerbaarheid.



De nieuwe contrabas panfluit is anders gemaakt dan de meeste panfluiten die Noortje bespeelt. Normaal raken de pijpen elkaar over de hele lengte, maar bij dit instrument zijn ze alleen aan de bovenkant en de onderkant aan elkaar bevestigd. De tussenruimte is dus open, waardoor de pijpen los van elkaar kunnen resoneren. Dit geeft een speciale klank. ,,De contrabas klinkt extra warm en vergt veel adem om er op te kunnen spelen,'' aldus Noortje.

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn vanaf 19.15 uur verkrijgbaar aan de kerkzaal. Toegang is 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Gezinskaarten kosten 30 euro (maximaal 2 volwassenen).