dinsdag 18 november 2014

In Alle Staten: Minnesota

De 51 Amerikaanse staten hebben ieder zo hun eigen favoriete en succesvolle artiest.
In de komende 51 afleveringen komen alle staten aan bod met een kort overzicht van de artiesten die, behalve er geboren zijn, zich het meest met die staat identificeerden. Bekende voorbeelden: Arkansas-Johnny Cash, Californië-Brian Wilson (Beach Boys), Georgia-Ray Charles en Texas-Buddy Holly.
Maar wie vertegenwoordigt Hawaii, Alaska, Florida of New York ?

In deze 24e aflevering:
Minnesota
Minnesota
Zouden staatgenoten Bob Dylan en Prince elkaar ooit zijn tegegekomen ? Beide grootheden komen uit Minnesota, zoals ook The Andrew Sisters, Judy Garland en Eddie Cochran.
De ‘dubbelstad’ Minneapolis en St. Paul bracht in de muziekgeschiedenis al veel bekende namen voort, waaronder Bob Dylan, Soul Asylum, The Andrew Sisters en The Replacements. Toch stonden deze Twin Cities, zoals ze ook wel genoemd worden, pas goed in de schijnwerpers vanaf het moment dat Prince er zijn zelfbenoemde debuutalbum opnam en uitbracht. Hij legde met zijn ‘Minneapolis Sound’ al snel de fundering voor een snel groeiende creatieve muziekscene in beide steden.


Maar we kiezen voor Eddie Cochran (1938-1960), Amerikaans rockabillyzanger en -gitarist. Veel van zijn nummers gaan over de vreugdes van het leven als tiener. Hij wordt hierdoor wel eens vergeleken met Buddy Holly. Enkele van zijn bekendste nummers zijn "C'mon Everybody", "Summertime Blues" en "Three Steps to Heaven".

Tijdens de lente van 1960 toerde hij samen met zijn vriend Gene Vincent door Groot-Brittannië, met veel succes. Op 17 april van dat jaar raakten hij, Gene Vincent en zijn vriendin, de liedschrijfster Sharon Sheeley, betrokken in een auto-ongeluk nabij Chippenham toen ze onderweg waren naar het vliegveld van Londen. Vincent en Sheeley overleefden het, maar Eddie Cochran stierf diezelfde dag. Hij was slechts 21 jaar oud. Eddie Cochran was zeer productief, en na zijn overlijden zijn veel platen met nieuw materiaal uitgebracht, die vooral in het Verenigd Koninkrijk goed verkochten. De single "Three Steps to Heaven" werd in dat land ook postuum, een maand na zijn overlijden, een nummer 1-hit.