zaterdag 18 juli 2015

The Story of The Rolling Stones, deel 8

The Rolling Stones: de grootste rock & roll-band ter wereld met een lange geschiedenis.

In januari '89 worden de Stones bijgezet in de Rock & Roll Hall Of Fame en wordt er alweer druk gewerkt aan de voorbereidingen voor een Noordamerikaanse tournee ter promotie van Steel Wheels, dat in augustus verschijnt en in de vorm van Mixed Emotions de zoveelste Stones-hit bevat. Deze Steel Wheels-tournee krijgt voor de rest van de wereld meteen een nog spectaculairder opgezet vervolg met de Urban Jungle World Tour. Flashpoint bevat opnamen uit beide monstertoers, waarbij vooral de alleszins geloofwaardige vertolkingen van hun jaren zestig-hits opvallen.

Inmiddels heeft archivaris Bill Wyman dan zijn tamelijk openhartige en gedetailleerde kijk op de geschiedenis van de Stones in de jaren zestig uitgebracht (Stone Alone). Na Keith's wat tegenvallende Main Offender en Live At The Hollywood Palladium, December 15, 1988 slaat Mick Jagger verassend terug met Wandering Spirit, veruit zijn beste soloplaat. Bill Wyman komt voornamelijk in het nieuws omdat de moeder van zijn ex-vrouw trouwplannen heeft, met zijn zoon! Wyman geeft tevens, op 6 januari '93 in de Britse tv-show London Tonight, officieel te kennen dat hij de Stones heeft verlaten. Zijn vervanger wordt ex-Miles Davis, ex-Sting bassist Darryl Jones, al poseert de groep op foto's als viertal. Het mede door Don Was geproduceerde en tamelijk elementair klinkende Voodoo Lounge wordt alom lovend ontvangen. Eind mei '95 staat de groep voor twee (gefilmde) optredens in Paradiso, waardoor Amsterdam een paar dagen lang bevangen raakt door een ouderwetse Stones-koorts. De semi-akoestische concerten kenmerken zich door een verassende repertoirekeus. In Paradiso gemaakte opnamen worden, aangevuld met soortgelijke kleinschalige concerten en repetitie-opnamen uit de Parijse Olympia, Tokyo en Lissabon, verschijnen op het deels interactieve en gloedvol klinkende Stripped.

Ook tijdens de Voodoo Lounge-tournee, met een geschatte recette van minstens 300 miljoen gulden de succesvolste uit de popgeschiedenis, wisselt de groep oudekrakers en minder bekend materiaal af. Het eclatante succes van de toer wordtnog eens vergroot als de groep 12 miljoen gulden ontvangt van het Amerikaanse software-bedrijf Microsoft voor het gebruik van Start Me Up in de reclamecampagne voor het besturingsprogramma Windows 95.

September '97 verschijnt Bridges To Babylon, geproduceerd door o.a. Don Was en de Dust Brothers. De single Anybody Seen My Baby dreigt op het laatste moment te worden teruggetrokken als blijkt dat het nogal lijkt op Constant Craving van k.d. lang. De situatie wordt gered door haar en haar compagnon Ben Mink te vermelden als co-componisten. De zangeres verklaart in interviews 'zeer gevleid' te zijn. Op 23 september start in Chicago een nieuwe wereldtournee die zal voeren naar de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Zuid-Oost Azië. Tijdens de toer doet de groep niet alleen grote stadions aan maar ook kleinere clubs, om - zoals Richards beweert -te voorkomen dat de optredens een sleur worden. Tegelijkertijd verklaren de vijftig-plussers voorlopig nog niet met pensioen te willen. Rustig de tuin wieden blijkt ook Bill Wyman slecht te bevallen; met enige beroemde vrienden, onder wie Gary Brooker (Procol Harum) en Georgie Fame, formeert hij The Rhythm Kings, waarmee hij op Struttin' Our Stuff, Anyway The Wind Blows, Groovin' en Double Bill zijn r&b-roots uitleeft. A Bigger Bang bevat niet eerder uitgebracht materiaal uit de jaren zestig. Made In The Shade is een cassette met vijf LPs die de gehele Decca-periode bestrijken. The Singles Collection, The London Years is een driedubbele cd-box, die alle Decca-singles plus b-kantjes bevat. In het kader van de Bridges To Babylon-tournee geven de Stones in '98 maar liefst zes concerten in ons land: vijf in de Amsterdam Arena (juni) en één op het Malieveld in Den Haag (september). Met een totaal aantal bezoekers van 347.277 zijn het de best bezochte popconcerten van dat jaar. Het live-album No Security bevat ook opnamen van de Nederlandse concerten. In '99 gaat de groep opnieuw op tournee. In juni staat de band in het Stadspark in Groningen en op het Pinkpop-terrein in Landgraaf. Uit het feit dat het laatste concert niet is uitverkocht kan worden opgemaakt dat zelfs de Nederlandse markt te verzadigen valt met Stones-concerten. Mick Jagger komt in het nieuws door zijn echtscheiding van Jerry Hall. Zijn vierde soloplaat Goddess In The Doorway wordt zeer gemengd ontvangen en verkoopt bovendien opvallend slecht. Op de dubbel-CD Forty Licks staan de hits van '64 tot en met '02. Evenals deze geremasterde compilatie worden al hun oorspronkelijke langspelers uit dezelfde periode heruitgebracht op het Sacd formaat (Super Audio Compact Disc). Hetgeen wederom de aanleiding vormt voor een grootscheepse tournee, waaronder zes uitverkochte Nederlandse concerten in augustus '03, waarvan één wordt afgelast. In '05 wordt wederom een wereldtournee aangekondigd ter ondersteuning van het goed verkopende A Bigger Bang, waarbij Nederland niet overgeslagen wordt.