zaterdag 25 november 2017

Lea

Op 25 November 1967 komt de 19-jarige Lia uit Wervershoof in Noord-Holland om het leven bij een ernstig verkeersongeluk. Enige tijd later horen The Cats dat één van hun trouwste fans is overleden. Arnold Muhren, de bassist van The Cats, weet het adres van de moeder van Lia te achterhalen. Hij stuurt namens de groep een brief met zijn condoleances.

De moeder, die drie jaar eerder haar man heeft verloren, is blij met deze reactie van The Cats. Zij laat weten dat zij Goodbye Baby Baby Goodbye van de recentelijk uitgekomen eerste LP van The Cats beschouwt als een afscheidslied voor haar dochter. Het plotselinge overlijden van Lia maakt diepe indruk op de 23-jarige Arnold Muhren. Hij schrijft het liedje Lea. De andere Cats vinden dit prachtig. Zij willen het opnemen voor hun volgende single. Arnold Muhren vindt  dat de moeder van Lia eerst haar goedkeuring moet geven. Met een recorder in de achterbak van zijn auto rijdt Arnold Muhren naar Wervershoof om de demo van Lea te laten horen. Lia's moeder is ontroerd. Op de vraag of zij het aankan als Lea op de radio wordt gedraaid, zegt zij dit moeilijk te vinden. Zij zal zich echter ook getroost voelen, als er maar geen sensatieverhalen in de krant komen over Lia. Arnold Muhren belooft dat hij er alles aan zal doen om dit te voorkomen.

Lea van The Cats komt op 9 november 1968 binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 23 november 1968 staat deze single twee weken op de eerste plaats. Behalve een berichtje in een lokale krant in Noord-Holland is dit verhaal over Lia niet in de publiciteit gekomen. Pas in 1988, als Arnold Muhren naar de toedracht van Lea wordt gevraagd, vertelt hij dat het liedje over de verongelukte Lia gaat. Als de vrouw van Arnold Muhren in november 2001 overlijdt, komen de inmiddels bejaarde moeder en de zus van Lia hem persoonlijk condoleren. De vrouw vertelt dat zij met de single van The Cats een levend monument voor haar dochter heeft gekregen.