maandag 28 mei 2012

Pinkpop 1970

Op Pinkstermaandag 18 mei 1970 vindt in het Burgemeester Damensportpark in het Limburgse Geleen de eerste editie van Pinkpop plaats, georganiseerd door stichting Werkgroep Jongerencentra.
De entree is 2,50 gulden.
Tienduizend bezoekers zien die dag optredens van Keef Hartley, Golden Earring, George Baker Selection, Dream, Opus, Livin’ Blues, Mr. Albert Show en Live.
Een krant schrijft over “heupwiegende, zonaanbiddende en minnekozende jongelui, in mini of maxi”. Presentator is Jan Smeets, die tot op de dag van vandaag de grote man achter het festival is (bij het dertigjarig jubileum wordt hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau).


Pinkpop groeit de jaren daarna uit van eendaags tot driedaags evenement (met tegenwoordig zestigduizend bezoekers). In 1987 verhuist Pinkpop naar Baarlo om een jaar later definitief in Landgraaf neer te strijken op de voormalige draf- en renbaan Limburg.
Grote namen hebben de afgelopen 42 jaar op het festival gestaan: van U2, The Police, The Kinks en Tom Petty tot de Red Hot Chili Peppers, Bruce Springsteen en Metallica. En dat al 42 jaar lang, een prestatie op zich. Pinkpop heeft zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records als oudste ononderbroken openluchtfestival van Europa.


Pinkpop 2012: Alvast een voorproefje...