zaterdag 4 januari 2014

The Everly Brothers (Phil Everly 3 januari 2014 overleden)

De invloedrijke Amerikaanse zanger Phil Everly is 3 januari 2014 op 74-jarige leeftijd overleden.
Dat heeft zijn vrouw laten weten aan de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. Everly boekte in de jaren 50 en 60 met zijn broer Don als The Everly Brothers grote successen
De zanger is overleden aan de gevolgen van de chronische longziekte COPD, die hij had na een leven lang gerookt te hebben. ''We zijn er kapot van'', reageerde zijn vrouw Patti Everly op de dood van haar man. ''Hij heeft lang en hard gevochten.'' Hij overleed in een voorstad van Los Angeles.
The Everly Brothers maakte furore met hun rock-'n-roll en countrymuziek. De broers uit Chicago scoorden hits met close harmony-nummers als Wake Up Little Susie, Bye Bye Love en All I Have To Do Is Dream.
De in 1968 opgenomen plaat Roots groeide uit tot een klassieker in de countryrock. Grote artiesten als The Beatles en The Beach Boys beschouwden The Everly Brothers als een voorbeeld. Ook waren ze een inspiratie voor Simon & Garfunkel.
''De Everly Brothers, die misschien wel invloedrijker waren dan Elvis Presley, mixte country met de opkomende jaren 50 rock-'n-roll'', schreef muziekmagazine Rolling Stone over het befaamde zangduo dat op de 33e plek in de '100 grootste artiesten'-lijst van het tijdschrift staat.
Geen enkel ander muziekduo in de Amerikaanse muziekgeschiedenis scoorde meer top-100 hits dan The Everly Brothers.
Ondanks hun succes gingen Phil en Don in 1973 uit elkaar en was het een tijdje stil rond Phil. Pas in 1983 nam hij weer een soloalbum op.
Op deze plaat werkte hij samen met onder meer Mark Knopfler. Niet lang daarna kwamen de broers weer bij elkaar. Hoewel het laatste album van de broers in 1989 verscheen, traden ze nog lang op. Hun laatste optreden gaven ze in Engeland in november 2005.Geboren en getogen in Brownie, Kentucky als kinderen van het country & western-echtpaar Ike en Margaret Everly zijn Isaac Donald en Philip Everly nog maar respectievelijk acht en zes jaar als zij voor het eerst optreden voor de radio tijdens The Everly Family Show. In '55 trekt het tweetal naar Nashville, waar ze ondanks het floppen van hun eerste single via gitarist Chet Atkins in contact komen met de muziekuitgever Wesley Rose van de fameuze Acuff-Rose Publishing Company. Hij wordt hun manager en zoekt een nieuwe firma voor hen. Het in '57 samen met o.a. Atkins opgenomen Bye Bye Love opgenomen wordt een millionseller, al gauw gevolgd door o.m. Wake Up Little Susie, All I Have To Do Is Dream, Claudette, Problems, Take A Message To Mary en Till I Kissed You. De meeste liedjes worden geschreven door het echtpaar Boudleaux en Felice Bryant.



In '60 loopt hun platencontract af, waarop een multinational de broers een contract van tien jaar aanbiedt dat hun een minimuminkomen van 1 miljoen dollar garandeert. Hits als Cathy's Clown, Walk Right Back, Ebony Eyes, Temptation en Cryin' In The Rain volgen, maar eind '62 gaat het met de populariteit hard achteruit, al scoren de broers rond '65 nog een tweetal hits met That'll Be The Day en Price Of Love. Ofschoon het met de commerciële successen is gedaan, beleven Don en Phil in '68 artistiek gezien een merkwaardige opleving. Geïnspireerd door de countryrock-stroming ontstaat Roots, een muzikale documentaire over het verleden van de Everly's, gelardeerd met fragmenten uit vroegere radioshows, in de vorm van herbewerkingen van oude hits en country-klassiekers. Mede door de gedurfde en baanbrekende arrangementen is Roots een meesterwerk, hoewel buiten een handvol critici daar nagenoeg niemand notitie van neemt. Daarna volgen Stories We Could Tell en Pass The Chicken And Listen, die eveneens verdienstelijk voortborduren op de country-rock. Totdat in juli '73 Phil zijn gitaar tegen het podium van de Knotsberry Farm smijt en er een abrupt einde komt aan een belangrijk hoofdstuk uit de popgeschiedenis. De onregelmatig verschijnende soloplaten van de broers zijn veelal van dubieuze kwaliteit.

In '81 heeft Phil plotseling een Amerikaanse hit met Sweet Southern Love. Zijn beste soloplaat is Phil Everly met daarop de singles Louise en Sweet Pretender, alsmede het duet met Cliff Richard She Means Nothing To Me, dat iets van de glorieuze harmonie'n van weleer doet herleven. Opmerkelijk is het aandeel van Mark Knopfler, die de rol van Atkins lijkt te hebben overgenomen. In '83 is er plotseling sprake van een verzoening en inderdaad geven de broers die nazomer een tweetal alom bejubelde concerten in de Londense Royal Albert Hall, begeleid door o.a. de Engelse rasmuzikanten Albert Lee en Pete Wingfield. Een registratie van de tweede avond is terug te vinden op het dubbelalbum Reunion Concert. 



Het jaar daarop verschijnt er zowaar een studioplaat, Eb 84, geproduceerd en mede samengesteld door fan van het eerste uur Dave Edmunds. Hij vraagt o.a. Paul McCartney om een compositie en deze schrijft voor de vuist weg de prachtige hit On The Wings Of A Nightingale. Merkwaardig genoeg zet het succes niet door, alhoewel Born Yesterday niet voor Eb 84 hoeft onder te doen, terwijl de muziek minder nostalgisch overkomt zonder iets van de vroegere magie te hebben verloren. Het zonder Edmunds opgenomen Some Hearts..., dat bovendien vooral eigen werk bevat, verzinkt in synthetische arrangementen. Een opvolger laat lang op zich wachten, maar getuige hun nostalgisch getoonzette wereldtournees, waarbij ook Nederland niet wordt overgeslagen, hebben de broers als live-act over populariteit minder dan ooit te klagen. In '04 staan de broers in de Amsterdam ArenA in het voorprogramma van Simon & Garfunkel. All They Had To Do Was Dream draagt de alleszeggende subtitel 17 Alternate & Unreleased Tracks, terwijl Heartaches & Harmonies een uitgebreid overzicht geeft van de complete platencarrière van Don en Phil, waardoor deze 4cd-box kan gelden als de ultieme Everly Brothers-compilatie.