donderdag 13 februari 2014

Eric Clapton (5) 1970-1971

Een tijd lang trad Clapton samen met George Harrison op als gastmuzikant met Delaney & Bonnie (ontstaan uit Mad Dogs and Englishmen van Cocker en Russell), die het voorprogramma van de tournee van Blind Faith hadden verzorgd. In de zomer van 1970 leidde dit tot de oprichting van Derek and the Dominos, aanvankelijk met Dave Mason. Zoals later ook vaak het geval was nam hij de beste musici mee. Ook deze band hield het niet lang uit: na één LP en een Amerikaanse tournee was het opnieuw gedaan. Dit leverde echter wel de klassieke dubbel LP "Layla and other assorted love songs" en een dubbele live LP "In concert" op. Layla wordt nog steeds gezien als één van de hoogtepunten in de populaire muziek, mede door het feit dat hierin duidelijk de pijn van Clapton is te voelen die hij heeft vanwege de onbeantwoorde liefde voor Pattie Boyd, de vrouw van zijn vriend George Harrison.
Het nummer 'Layla' verscheen op het album 'Layla and Other Assorted Love Songs' van Derek and the Dominos. Samen met drummer Jim Gordon schreef Clapton het lied en hoopte hiermee Pattie Boyd, de vrouw van Beatle (en tevens goede vriend van Clapton) George Harrison, te overtuigen haar echtgenoot voor hem te verlaten.
foto - Classic Rock Records : Harrison Clapton BoydClapton liet zich inspireren door het boek 'The Story of Layla and Majnun', een verhaal over een jongen die hopeloos verliefd wordt op een mooie getrouwde vrouw en uiteindelijk gek werd omdat hij niet kon trouwen met haar. Clapton zag de overeenkomst met zijn eigen leven, aangezien hij hopeloos verliefd was op de getrouwde Pattie Boyd.
Toen het album uit kwam, speelde Clapton de muziek voor Boyd, gaf haar een exemplaar van het boek, en verklaarde zijn liefde aan haar. Ze hadden een korte relatie maar Boyd weigerde uiteindelijk Harrison te verlaten. Clapton gaf het echter niet op en trouwde jaren later toch met Boyd. Later schreef Clapton ook nog 'Wonderful Tonight' voor haar.

Door de combinatie daarvan met getalenteerde en gedreven muzikanten ontstond een echte klassieker. Onder andere de inbreng van gitarist Duane Allman bracht het geheel op een hoog niveau. Voordat Duane Allman in oktober 1971 bij een verkeersongeluk om het leven kwam, heeft de band in mei 1971 nog enige tijd in de studio gezeten om een tweede album op te nemen. Na een ruzie tussen Eric Clapton en Jim Gordon in de studio was de band opgeheven.