donderdag 19 juni 2014

I Put a Spell on You

Soms luister je naar een willekeurige radiozender en hoor je opeens een ‘Golden Oldie’, oftewel een klassieker voorbij komen. Vaak weet je niet eens meer naar welke band of artiest je luistert, terwijl je onbewust wel het refrein en een groot gedeelte van de lyrics uit je hoofd kent. Vandaar dat we graag een nieuwe categorie in het leven roepen waar we schaamteloos aandacht kunnen schenken aan die oude platen die toch nog bijzonder fijn zijn om naar te luisteren. Daarnaast kan het een goede manier zijn om reeds bestaande muziek (opnieuw) te ontdekken.

Een goede start in deze categorie kun je natuurlijk alleen maar maken door een echte klassieker in de spotlight te zetten. Aangezien wij een grote fan zijn van Nina Simone hebben we gekozen voor ‘I Put a Spell on You’. Het origineel is van Screamin’ Jay Hawkins en stamt uit 1956. Hoewel de optredens van Screamin’ Jay fascinerend zijn om terug te kijken, is het vrij goed verklaarbaar dat zijn versie niet zo toegankelijk was als de latere covers van Nina Simone, Creedence Clearwater Revival (CCR) en Alan Price.

Hoewel de uitvoering van CCR uiteindelijk de grootste notering in de hitparades behaalde, gaat onze voorkeur toch nog sterk uit naar de versie van Nina Simone. De in 2003 overleden zangeres is één van de grootste jazz, soul en blues artieste van de 20e eeuw. Ze heeft ons gelukkig een schat aan indrukwekkende nummers achtergelaten, maar voor nu houden we het bij ‘I Put a Spell on You’.