zondag 1 juni 2014

Close Harmony

 Samenzang is van alle tijden en van alle volkeren. Alleen mannen, alleen vrouwen of gemengd, klassieke muziek, volksmuziek, populair.
We spreken van close harmony als de muzikale lijnen van meerdere zangers dicht tegen elkaar zitten. Daardoor ontstaat binnen de samenklank een speciale rijkdom aan klank en kleuren. Het zingen van deze vorm van muziek is een uitdaging door de grote verantwoordelijkheid die elke stem heeft binnen het lied en binnen de groep.Het is hierbij belangrijk dat naast de nodige zangtechniek (en -theorie) veel aandacht wordt besteed aan het zingen van lastige toonafstanden, het luisteren naar samenklanken en deze zuiver te zingen alsmede het goed neerzetten van een stuk met elkaar. Dit is een van de moeilijkste vormen van zingen met een groep. Zingen in closeharmonystijl kan zowel met als zonder - dus a capella - instrumentale begeleiding.
Samenzingen in klein verband heeft ook een sociale functie en had in het verleden in sommige landen ook een politieke functie: samen zingen als dekmantel voor verboden politieke bijeenkomsten.
Close harmony wordt meestal in Angelsaxisch verband gebruikt zoals voor in de lichte muziek bekende Barbershop, maar ook de speciale samenklanken in de volksmuziek van 'Le mystere des voix Bulgares' kun je in de letterlijke betekenis hieronder scharen.
Ook de muzikale stijl van de Swingle Singers, Anita Kerr singers, King's Singers en de populaire Andrew Sisters was voor een groot deel gebaseerd op gelijktijdig dicht bij elkaar liggende vocale lijnen. Kijk en luister naar een historische opname van de Mills Brothers in de Nat King Cole show.