woensdag 18 juni 2014

In Alle Staten: Louisiana

De 51 Amerikaanse staten hebben ieder zo hun eigen favoriete en succesvolle artiest.
In de komende 51 afleveringen komen alle staten aan bod met een kort overzicht van de artiesten die, behalve er geboren zijn, zich het meest met die staat identificeerden. Bekende voorbeelden: Arkansas-Johnny Cash, Californië-Brian Wilson (Beach Boys), Georgia-Ray Charles en Texas-Buddy Holly.

Maar wie vertegenwoordigt Hawaii, Alaska, Florida of New York ?

In deze 19e aflevering:
Louisiana
Louisiana
Hier wordt muziek gemaakt ! Genoeg literatuur, documentaires en studies naar de muziek van Louisiana en haar bekendste stad New Orleans. Louis Prima, Mahalia Jackson, Lil Wayne, Fats Domino, Louis Armstrong...kortom: te veel om op te noemen. Nou, nog eentje dan: Jerry Lee Lewis.



Aangespoord door zijn vader, Elmo Lewis, leert Jerry op jeugdige leeftijd piano spelen. Nauwelijks dertien jaar oud loopt hij van huis weg om in New Orleans na diverse baantjes bij het trio van de blinde pianist Paul Whitehead terecht te komen, eerst als drummer, later ook als pianist. Als de rock & roll populair begint te worden trekt Lewis naar Nashville, waar hij in contact komt met songschrijver Jack Clement, de componist van o.a. I'll Be Me. In diens eigen studio neemt Lewis enkele country & western-nummers op; het resulterende demobandje levert hem in '56 een contract op bij het van o.a. Elvis Presley, Johnny Cash en Carl Perkins bekende Sun-label, aanvankelijk om andere artiesten op de piano te begeleiden, maar nog voor het eind van dat jaar maakt hij als zanger zijn plaatdebuut met een cover van Crazy Arms (op dat moment een hit van Ray Price), gekoppeld aan End Of The Road. Het plaatje gaat niet onopgemerkt voorbij: alleen al in de thuisstaat van Sun, Tennessee, worden er zo'n 75.000 exemplaren van verkocht. Crazy Arms betekent ook de start van een aantal Amerikaanse en Canadese tournees (o.a. met Johnny Cash). De doorbraak komt met het begin '57 verschijnende Whole Lotta Shakin' Goin' On/It'll Be Me, dat - zij het na een lange aanlooptijd - een millionseller wordt. Ook de daaropvolgende single Great Balls Of Fire/You Win Again brengt het tot goud.