dinsdag 9 augustus 2016

Queen's laatste concert

Queen trad op 9 augustus 1986 voor het laatst in de originele bezetting op. Knebworth in Engeland was de plek waar The Magic Tour werd afgesloten. Pas negentien jaar later ging de band weer op tournee. Zonder de gepensioneerde bassist John Deacon. Maar vooral ook zonder de flamboyante frontman en zanger Freddie Mercury.

The Magic Tour werd gehouden ter promotie van A Kind Of Magic, dat weer de officieuze soundtrack was van de film Highlander. De elfde Queen-tour bracht de mannen onder meer in Leiden, waar twee optredens werden verzorgd in de Groenoordhallen. Ook werden twee strak uitverkochte concerten in Wembley gegeven – het Wembley waar de band een jaar eerder de show stal tijdens Live Aid.

In het Knebworth Park in Stevenange was het afsluitende optreden van The Magic Tour. Niemand kon bevroeden dat dit het laatste concert was van de band in de oorspronkelijke bezetting. Mercuy had inmiddels het HIV-virus onder de leden. Na afloop van de tournee gaf de zanger aan niet meer te willen optreden.



Niemand zit te wachten op vier oude mannen op het podium, was de officiële reactie. Mercury werd dat jaar veertig. De geruchten over aids namen in de volgende maanden meer en meer toe, maar werden officieel ontkent. Niemand was ziek, en aids was taboe rond Queen.

De band deed het wel rustiger aan. Er was weer tijd voor soloprojecten, zoals The Cross en Mercury’s duetalbum met operazangeres Montserrat Caballé. Pas in 1989 kwam Queen weer bijeen om een studio-album (The Miracle) te maken.

Nadat Mercury in 1991 overleed ten gevolge van aids, kwamen de drie mannen slechts sporadisch weer bij elkaar. Soms om te werken aan het postume album Made In Heaven, een enkele keer voor een optreden. In 1997 nam John Deacon afscheid van Queen en het publieke leven.