Uit onvrede en kritiek op de toen huidige regering en maatschappij is de hippie cultuur ontstaan. Met de Vietnam oorlog en de conservatieve opvattingen en ideeën van de maatschappij was de na-oorlogse generatie het niet mee eens. Vrede, persoonlijke vrijheid en een beter milieu werden belangrijk gevonden. In Amerika heerste er in de jaren ’60 een gevoel van kapitalisme, materialisme en bekrompenheid. Langzaamaan groeide het verzet hiertegen, wat uiteindelijk ervoor heeft gezorgd dat de hippiecultuur is ontstaan.
‘Peace & Love’ en ‘Make Love Not War’ zijn twee uitspraken die onlosmakelijk verbonden zijn met de flower power. Hippies waren felle tegenstanders van de Vietnam oorlog, protesteerden hier flink tegen en vonden natuur en milieu belangrijk. Dit uitte zich in protestliederen, het leven – weg van de maatschappij – in communes, vegetarisch eten en respect en liefde voor de natuur en samen genieten en het maken van muziek. Zij geloofden in een revolutie die ervoor zou zorgen dat de westerse kapitalistische maatschappij omver zou worden gegooid. Zij wilden het voorbeeld geven aan de rest van de wereld, het overbrengen van hun idealen was dan ook hun belangrijkste doel. Daarnaast speelde diverse drugs een grote rol in deze subcultuur. Onder meer LSD, wiet en hasj werden volop gebruikt. ‘Free your mind and the rest will follow’. Via deze weg, niet alleen geestverruimende middelen, maar ook met behulp van oosterse religie, mystiek en spiritualiteit werd de geest verrijkt en zou men tot nieuwe inzichten komen.
De uiterlijke kenmerken zijn zeer herkenbaar. Jongens en meisjes lieten hun haren groeien omdat in die tijd een kort kapsel stond voor de oude generatie; die van discipline, regels en burgerlijkheid. Daarnaast werden baarden, felgekleurde kleding, oosters getinte jassen en gewaden als kaftans, kralenkettingen, bloemen geassocieerd met de flower power. Vergeet ook niet de sandalen en heupbroeken met uitlopende pijpen die door beiden werden gedragen.
‘Hippie trail’ is een term die gebruikt wordt om de reizen die gemaakt werden door hippies – via Europa naar plekken als India, Pakistan en Nepal – in de jaren ’60 en ’70. Liften, bussen en de trein was de manier van reizen. Op zoek naar avontuur, nieuwe indrukken, vrij verkrijgbare cannabis en innerlijke ontplooiing waren de redenen voor de honderdduizenden jongeren om de reis te maken.
Er zijn talloze muzikanten die geassocieerd worden met de flower power en die ook zeer geliefd waren. Om een paar te noemen: The Grateful Dead, Janis Joplin, The Beatles, Mamas & The Papas, de talloze artiesten die optraden tijdens het hippie festival Woodstock.
De erfenis van de hippiecultuur is misschien wel groter dan je denkt. Hippies werden en worden nog steeds afgeschilderd als een stelletje nietsnutten, die alleen maar geven om marihuana en die werkelijk niets hebben bereikt. Maar dat is niet helemaal waar. In harmonie met elkaar en met onze planeet te leven is helaas niet veel van terecht gekomen en ‘make love not war’ zijn mooie woorden maar nog steeds niet de realiteit. Overigens op milieugebied is zeker wel wat gebeurd. Denk aan de actieorganisatie Greenpeace en het feit dat groene energie nu steeds belangrijker wordt gevonden. Ook is men zich bewuster geworden van de natuur, van de extreme gevolgen van oorlog en de bekrompenheid van eerdere generaties. Zo is men zich bewuster van de verschillen tussen mensen, wat betreft racisme is er aardig wat veranderd; zwarten, homo’s en vrouwen worden nu veel meer geaccepteerd, is er meer acceptatie voor de ‘vreemde eenden’ en de huidige maatschappij is een stuk minder conservatief en bekrompen in vergelijking met de jaren ’50-’60.