maandag 23 januari 2012

Django Reinhardt

Gitarist Django Reinhardt wordt 102 jaar na zijn geboorte weer gevierd met tal van festivals.
Een duik in de wereld van de gypsy swing.
Op 23 januari is het 102 jaar geleden dat Django Reinhardt (1910-1953) werd geboren in een woonwagen kamp in Liberchies in Henegouwen.
In de concertzalen wordt die verjaardag gevierd met alweer de 18e editie van het festival Djangofolllies. En Canvas zette de grote gitarist in de kijker met de documentaire 'Django Reinhardt, three fingered lightning' van Christian Cascio, uitgezonden op 15 janauri jl.

Vuurwerk

Op zijn 18e raakte Django Reinhardt verlamd bij een brand in zijn woonwagen. Hij had net zijn eerste plaat opgenomen en een internationale doorbrak zou niet lang op zich laten wachten. Het duurde twee jaar voordat Django zich herpakt had. Twee ziekenhuisjaren waarin hij zichzelf opnieuw leerde gitaar spelen, maar dan zonder de verlamde pink en ringvinger van zijn linkerhand. Hij ontwikkelde noodgedwongen een eigen stijl die de geschiedenis in zou gaan als jazz manouche of gypsy swing. 'Three fingered lightning'. Vingervlug vuurwerk.

Hot jazz


De documentaire van Christian Cascio vertelt het verhaal van Django's leven en werk aan de hand van archiefbeelden, foto's en getuigenissen van de mensen die met hem werkten, met hem leefden en van hem hielden. Stéphane Grappelli, Louis Armstrong, Henri Salvador, André Hodeir, Martial Solal en ook Django's zoon Babik Reinhardt komen aan het woord. Ze vertellen over het belang van Django, over de gouden jaren van het Quintette du Hot Club de Jazz in Frankrijk, over het succes in Amerika, en over de muzikale rusteloosheid van Django. Maar ook zijn uitstapjes in de schilderkunst komen aan bod, en zijn weifelen tussen het luxe stadsleven of het avontuurlijke nomadenleven als zigeuner.

Genie

Django heeft iets gedaan wat maar weinigen kunnen. Hij was zo groot dat hij op zijn eentje een muziekgenre heeft doen ontstaan. Hij was een virtuoos gitarist met een groots gevoel voor lyrisme, evenwicht en structuur. Hij nam elementen uit de toen bestaande jazz, musette en zigeunermuziek en hersmeedde dit op een zo overtuigende originele en tijdloze manier dat men werkelijk van genie kan spreken. Hij geldt als één van de belangrijkste muziekhervormers uit de 20ste eeuw.
Dit zijn woorden van gitarist Waso De Cauter, de oudste zoon van Koen De Cauter, die op zijn beurt alles doet om de herinnering aan Django Reinhardt levend te houden. Koen De Cauter lag ook aan de basis van het festival Djangofolllies dat wordt georganiseerd door de mensen achter het Brosella festival 19 tot en met 28 januari.
Voor een andere documentaire "King of the Jazz Guitar" klik op Meer Lezen