maandag 9 april 2012

Biréli Lagrène



De Franse gypsy-gitarist Biréli Lagrène (1966) maakt samen met zijn vader Fiso en broer Gaïti al sinds zijn kindertijd muziek.
Zijn eerste plaat maakte hij op zijn twaalfde.
De eerste jaren van zijn carriere werd hij begeleid door zijn ontdekker, de Slowaakse bassist Jan Jankeje, bij wiens platenlabel Jazzpoint Records zijn eerste platen werden uitgebracht.
Hij speelde in die ook samen met de beroemde Amerikaanse bassist Jaco Pastorius.
Biréli Lagrène wordt vaak gezien als de opvolger van Django Reinhardt, wiens composities hij niet alleen geniaal uitvoert; hij benadert zijn voorbeeld in creativiteit en virtuose frasering, maar bewandelt ook andere muziekstromingen als jazz, latijnsamerikaanse- en klassieke muziek.
In de traditie van de zigeunermuziek is Biréli Lagrène multi-instrumentialist: behalve gitaar beheerst hij bas, viool en piano en speelt zelfs af en toe percussie.
Lagrène speelde o.a. samen met Al di Meola, Larry Coryell, John McLaughlin, Vic Juris, Stochelo Rosenberg, Babik Reinhardt, Sylvain Luc, Gil Evans, Leon Redbone, Richard Galliano, Didier Lockwood en Diz Disley.
Tot zijn repertoire behoren o.a. de composities van Django Reinhardt, zijn eigen composities in Gypsyswing en moderne jazz maar ook eigen arrangementen van popnummers zoals Time After Time van Cyndi Lauper, I Shot The Sheriff van Bob Marley en zelfs een paar nummers van Jimi Hendrix.
Op het album Blue Eyes presenteert hij zich ook als niet onverdienstelijke jazz-zanger.
Wordt zeker nog vervolgd !
Met dank aan Krekel Lex