donderdag 13 september 2012

Meestergitaristen: Don Ross

Don Ross (1960) , is een Canadese gitarist die gekenmerkt wordt zowel de emotie en de intensiteit in zijn gitaarspel als ook zijn techniek.
Ross' muziek verleent zich van de blues, jazz, volksmuziek en klassieke muziek, wat een stijl creëert dat hij zelf omschrijft als "heavy wood". Ross is de enige persoon die twee keer het Nationale Fingerstyle gitaarkampioenschap van Amerika heeft gewonnen (1988 en 1996). Bruce Cockburn schreef over zijn album "Robot Monster" (2003) het volgende: "niemand doet wat Don Ross doet met een akoestische gitaar. Hij neemt de bochten zo snel dat je denkt dat hij uit de bocht zal gaan, maar hij verliest nooit zijn controle".

Ross geavanceerde techniek en zijn goed gevoel voor ritme, gecombineerd met ongewone ideeën, maakt zijn stijl onmiddellijk herkenbaar. Hij gebruikt vaak percussieve technieken en speelt ingewikkelde op- en neeraanslagpatronen met zijn duim. Zijn gebruik van acryl nagels geven hem een scherpe en erg gedefinieerde toon.

Don Ross speelde in het begin van zijn carrière op een Lowden S-10. Vanaf 1997 speelde hij op een Lowden O-10. Tegenwoordig speelt hij op aangepaste gitaren, gemaakt door Marc Beneteau. Deze gitaren zijn uitgerust met een combinant van microfonen en K&K-pickups. Somt speelt hij op een baritone gitaar van Marc Beneteau, of gebruikt hij een aangepaste 7-snarige gitaar van Oskar Graf.