dinsdag 17 april 2012

De western- en de 12 snarige gitaar

De western gitaar, steelstring gitaar of flattop gitaar lijkt veel op de Spaanse gitaar. Eveneens als de Spaanse gitaar, heeft de western gitaar ook 6 snaren, alleen zijn deze niet van nylon, maar staal!

De western gitaar is rond 1920 ontstaan en een belangrijke firma die daar verantwoordelijk was,
is de Amerikaanse firma Martin. Zij brachten in 1931 het eerste prototype van het zgn. Dreadnought model uit, vernoemd naar het Britse slagschip “Dreadnought”. De Martin D-18 en D-28 hebben dan ook een bijzonder grote invloed gehad op de ontwikkeling van de westerngitaar. En tegenwoordig is het dreadnought model het meest voorkomende type westerngitaar.


De steunbalkjes worden in een kruisvormig patroon gelijmd (X-bracing)
Omdat de western gitaar stalen snaren heeft, betekent dat de constructie van de kast van de western gitaar ook anders moet zijn, omdat de stalen snaren een veel hogere spanning hebben. Het bovenblad heeft meerdere steunbalkjes, die vaak in een kruislings patroon zijn gelijmd (X-bracing), dit om de spanning te verdelen. De hals is voorzien van een stalen pen, die ook wel truss-rod wordt genoemd en is vaak verstelbaar d.m.v. een moer aan de bovenkant bij de kop, om de spanning aan te passen aan de snaarspanning. Hiermee kan de halskromming worden aangepast.
De 12 snarige gitaar.


12 snarige gitaar

De 12 snarige gitaar is een afgeleide van de western gitaar. De 12 snarige gitaar is ontstaan rond het begin van de 20e eeuw en er zijn 2 theorieën over het ontstaan ervan, de een beweert dat de 12 snarige gitaar in Amerika ontstaan is en door de Italiaanse gitaar bouwers geproduceerd werd, die werkten voor de firma’s Oscar Schmidt, Harmony en Regal. Een andere theorie is, dat de 12 snarige gitaar afkomstig zou zijn uit Mexico. De eerste 12 snarige gitaren werden ook vaak als “Mexicaans Model” geadverteerd.
De 12 snarige gitaar heeft 6 dubbelsnaren waarvan een van de snaren 1 octaaf hoger is gestemd dan de andere. Behalve bij de 2 eerste snaren, dit zijn snaren die hetzelfde gestemd zijn. De hals is breder dan bij de normale 6 snarige gitaar, verder is de constructie gelijk. De klank is luider en veel rijker en wordt ook vaak omschreven als klokkenspel-achtig .

Vooral in de jaren ’60 van de vorige eeuw is er een soort revival van de 12 snarige gitaar ontstaan. Alhoewel op dit moment de 12 snarige gitaar een wat minder prominente plek in de huidige popmuziek heeft, zul je deze gitaar regelmatig aantreffen in plekken waar singer-songwriters optreden.