dinsdag 23 april 2013

Richie Havens overleden

De Amerikaanse folkzanger Richie Havens is maandag 22 april 2013 op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn management bekendgemaakt. Havens, zoon van een pianist uit de New-Yorkse wijk Brooklyn, stond bekend om zijn wilde gitaarspel.

Havens kreeg in 1969 grote bekendheid dankzij zijn optreden op het rockfestival in Woodstock. Hij speelde daar een improvisatie op het nummer Motherless Child, waarin hij het woord freedom (vrijheid) steeds herhaalde. Onder de titel Freedom werd het nummer een internationale hit.

Havens speelde in 1993 bij de beëdiging van Bill Clinton als president van de Verenigde Staten.

Van 15 tot en met 18 augustus 1969 werd op een stuk landbouwgrond te Bethel in de staat New York, VS, het Woodstock Art- en Fairfestival gehouden. Het openlucht-concert werd vooral bekend om de optredens van beroemde en minder beroemde artiesten. Ruim een half miljoen mensen trotseerden regen- en onweersbuien met behulp van wat stimulerende middelen, lekke tenten en heel veel liefde.
Bekend zijn de optredens van oa.a. Jimi Hendrix, Joe Cocker, Santana en Janis Joplin, maar in deze serie aandacht voor de optredens en artiesten die in de vergetelheid zijn geraakt.

Richie Havens bijvoorbeeld. Hij opende even na vijven het festival op 15 augustus 1969.