zondag 18 oktober 2015

Focus op Focus (5)

1998
Thijs van Leer formeert een nieuwe bezetting van Focus met naast veteranen Hans Cleuver (drums) en Bert Ruiter (bas) ook de jonge gitarist Menno Gootjes.
2001
In februari worden vrijwel alle albums van Focus op cd uitgegeven door het label Red Bullet.
2002
Vanwege een virale ontsteking raakt de rechterhelft van het gezicht van Thijs van Leer verlamd en is hij voor lange tijd niet in staat de fluit te bespelen. Tijdens de nieuwe optredens van Focus beperkt Van Leer zich tot toetsen en zang. In zijn band zitten Jan Dumée (gitaar/zang), Ruben van Roon (drums) en Van Leer's stiefzoon Bobby Jacobs (basgitaar). In april wordt Van Roon vervangen door drummer Bert Smaak (ex-Bots). Een internationale tournee brengt de groep in Engeland (Whitchurch Progrock festival in augustus en Astoria Theatre te London samen met Caravan in november), Amerika (Classic Rock Festival in Trenton, New Jersey samen met Uriah Heep, Asia en Nektar in oktober) Chili, Brazilië, Mexico, Venezuela, Argentinië en Peru. De nieuwe cd Focus 8 verschijnt in het najaar wereldwijd.
2003
Op 26 januari presenteert Focus het nieuwe album Focus 8 in Theater De Maagd te Bergen Op Zoom. De band start in maart een omvangrijke tournee door Zuid-Amerika, Japan en Engeland. Jan Dumée speelt op 17 maart in Mistura Fina, een beroemde club in Rio de Janeiro. De opbrengst van dit concert komt ten goede aan een ziekenhuis met jonge kankerpatiëntjes.



2004
Op 21 februari is Focus de hoofdact tijdens een festival in het Mexicaanse Chihuahua. Het album Live At The BBC bevat opnamen van het concert van Focus in het Londense New Victoria Theatre op 21 maart 1976. Jan Akkerman had indertijd de band al verlaten. In zijn plaats is de Belgische gitarist Philip Catherine te horen. David Kemper uit Los Angeles speelt drums. In augustus wordt Focus op het Belgische Aarschot Festival terzijde gestaan door Pierre van der Linden. Na een concert tijdens het Progday Festival in de Verenigde Staten tourt Focus in september en oktober door Engeland.
2005
In het voorjaar doen Thijs van Leer, Pierre van der Linden, Bobby Jacobs en Jan Dumée een Braziliaanse tournee. De groep opent de shows met het nummer Sylvia's Stepson, geschreven door Bobby Jacobs. Met het liedje Jippijippieayo is de band te zien in het televisieprogramma Jô Soares. The Girl From Bangu is geschreven door Jan Dumée en opgedragen aan zijn Braziliaanse vriendin. In het najaar speelt Focus onder meer in Groot-Brittannië en Ierland.
2006
De titel van het nieuwe album is New Skin. Naast optredens in Nederland staan shows gepland in Noorwegen (het Classic Rock Festival te Lillehammer op 26 mei) en het Minnuendö Festival in Spanje (22 juli). Gitarist Jan Dumée vormt samen met John Lawton de band On The Rocks. Zijn vervanger in Focus is Niels van der Steenhoven.
2007
In maart doet de band een tournee van tien concerten door Groot-Brittannië. Aan het eind van die maand is Focus hoofdact op het Baja Prog Festival, het grootste progrockfestival in Mexico. Het album Focus 9/New Skin komt ook uit in Japan. Focus wordt uitgenodigd voor het Sweden Rock Festival dat begin juni wordt gehouden in Sölvesborg. Focus deelt daar het podium met bands als Aerosmith, Scorpions, Motörhead en Meatloaf. Na Zweden staan optredens in Noorwegen en Polen op de agenda.
2009
In de zomer tourt Thijs van Leer met de band Auratones. In september gaat hij met de Thomas Blugband op tournee door Zwitserland en Duitsland. Het optreden van Focus tijdens het Cambridge Rockfestival in augustus wordt voor later gebruik opgenomen in HD 5.01. Vanaf eind september gaat Focus enkele maanden op tournee door Groot-Brittannië met Wishbone Ash en The Strawbs als onderdeel van het programma Classic Legends Of Rock.
2010
Een van de Nederlandse optredens in het voorjaar is tijdens het iO Pages Festival 2010 dat op 26 en 27 februari plaatsvindt in Zoetermeer. De Focus-klassieker Hocus Pocus wordt gebruikt tijdens televisiereclame van Nike voor het WK voetbal 2010 dat in juni plaatsvindt in Zuid-Afrika. De commercial is te zien in 88 landen. De hernieuwde belangstelling levert hitnoteringen op in Nederland en Engeland. De huidige bezetting werkt aan het album Focus 10.