Bohemian Rhapsody is een stuk in rapsodische vorm van de Britse groep Queen. Het verscheen op het album A night at the opera uit 1975. Het was een wereldwijde hit voor de groep in 1975/1976 en de heruitgave in 1991 werd ook een hit. Het wordt algemeen beschouwd als één van de succesrijkste popnummers aller tijden.
Over de precieze betekenis van de tekst is weinig bekend; zanger en schrijver Freddie Mercury hield er niet van om in interviews zijn tekst uit te leggen.
Het 'operakoor' in het midden is ingezongen door drie leden van Queen (John Deacon zong niet mee). Dit inzingen gebeurde zo vaak dat er uiteindelijk ca. 180 stemmen te horen waren. De opnames van dit gedeelte van het nummer namen zo'n drie weken in beslag.
De platenmaatschappij zag het helemaal niet zitten dat dit nummer - ruim langer dan de gangbare drie minuten - zou worden uitgebracht op single. Freddie Mercury gaf een kopie aan zijn goede vriend, radio-dj Kenny Everett, en zei (met een knipoog) dat hij het nooit in zijn show mocht afspelen. Everett deed, naar Mercury's verwachting, precies het tegenovergestelde, en draaide uiteindelijk het nummer veertien keer in twee dagen. Andere radiostations begonnen toen ook het nummer uit te zenden.
Er werd een videoclip bij opgenomen zodat de single tijdens hun tour alsnog op Top Of The Pops van de BBC kon verschijnen. De clip was een van de eerste echte videoclips, maar artiesten als Elvis Presley, Bob Dylan, The Beatles, Roger Glover en zelfs Queen zelf hadden al eerder promotiefilmpjes gemaakt bij hun singles. De clip van Bohemian Rhapsody is voor 100% op video gedraaid waarbij enkele eenvoudige technieken (zoals een facetlens) gebruikt werden voor de special effects. Zo werd het videofeedbackeffect verkregen door de camera op een monitor te richten. Deze clip werd in iets meer dan vier uur opgenomen en kostte slechts £4500.
Eind 1991 kende het nummer voor een tweede keer een groot succes. Dit kwam enerzijds door het overlijden van Mercury en, met name in de Verenigde Staten, ook dankzij de film Wayne's World, waarin het nummer een prominente rol speelt.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Freddie Mercury zou uit de kast zijn gekomen met het lied Bohemian Rhapsody. Dat stelt zijn biograaf, Lesley-Ann Jones.
Het is bijna veertig jaar geleden dat Queen het lied uitbracht, een reden voor Jones om de verborgen boodschap van het lied te onthullen. Mercury heeft altijd geweigerd om de tekst van het lied uit te leggen. De enige verklaring die hij gaf, was dat het lied "over relaties" zou gaan. Ook andere bandleden hielden hun mond over de betekenis.
Jones legde haar theorie over Bohemian Rhapsody al eerder voor aan Mercury, in 1986. De zanger lachte, viel toen stil en antwoordde uiteindelijk: "Slechte timing".
Ook Mercury's vriend Jim Hutton bevestigt de theorie. "Freddie zou het nooit publiekelijk hebben toegegeven. Hij moest doorgaan met het toneelstuk over zijn heteroseksualiteit, voor zijn familie. Maar we hebben het er vaak over gehad. Het lied was Freddie's bekentenis. Bohemian Rhapsody was Freddie zoals hij echt was."
Liedjesschrijver Tim Rice, ook een goede vriend van Freddie, is het eens met de uitleg. "Ik sprak er ook nog over met Roger Taylor, de drummer van Queen. Er zit een hele duidelijke boodschap in: Freddie die toegeeft dat hij homoseksueel is."
Volgens de liedjesschrijver zou de zinsnede 'Mama, I just killed a man' betekenen dat Mercury de oude Freddie en zijn voormalige imago "vermoord heeft." De zin 'Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead' zou duiden op het feit dat de heteroseksuele persoon die hij eerst was, dood is. "Hij verwoestte de man die hij probeerde te zijn, en nu probeerde hij te leven met de nieuwe Freddie", aldus Rice.
Met de tekst 'I see a little silhouetto of a man' zou Mercury willen zeggen dat hij nog steeds erg zit met wat hij heeft gedaan, en met wie hij is.