maandag 15 februari 2016

De Geschiedenis van de Blues (2)

Gedurende de Tweede Wereldoorlog neemt de trek van de zwarte bevolking vanuit de zuidelijke staten van de VS naar de grote steden in het noorden in omvang toe. De blues reist mee en past zich aan zijn nieuwe omgeving aan. De aanpassing komt met name tot uiting in de overgang van akoestische naar elektrische blues en analoog daaraan de opkomst van combo's ten koste van solo-artiesten. Voor wie uit het zuiden van Mississippi en Arkansas naar het noorden trekt, is Memphis de eerste grote stad. Hier ontstaat rond 1950 de bloeiende blues-scene rond clubs, juke-joints en vooral lokale radiostations. Discjockey Sam Phillips opent als eerste een platenstudio in Memphis en richt later het beroemde Sun-label op. Vanuit de westkust laten de gebroeders Bihari hun talntscout Ike Turner Memphis en de Mississippi-delta afschuimen. Talent is er in overvloed. Gitaristen: B.B. King, Willie Johnson, Matt Murphy, Pat Hare, Little Milton en Ike Turner. Mondharmonicaspelers: Howlin' Wolf, Walter ' Shakey' Horton, Sonny Boy Williamson, Junior Parker, James Cotton. Pianisten: Ike Turner, Billy Red Love, Rosco Gordon, Pinetop Perkins. One man bands: Dr. Ross, Joe Hill Louis, Harmonica Frank.
Wanner er binnen alle verscheidenheid iets als een ' Memphis' -sound bestaat, zou je die kunnen omschrijven als een primitieve, boerse, losse en vrolijke versie van de meer gestructureerde Chicago-blues. Zeer spontane muziek met vaak onversterkte gitaar, swingende,maar niet zelden ongelijk en vals inzettende blazers, rauwe harmonika- solo's met veel lol. Zeer typerend zijn de opnamen (met name op Legendary Sun Performers ('51-'57) en The Best of Rosco Gordon Vol. I ('52-'54)) van Rosco Gordon, die vanwege sfeer en trekkend ritme wel de voorloper wordt genoemd van de Jamaicaanse ska.

De albums Memphis And The Blues, Arkansas Blues en Down Home Delta Blues geven een mooi overzicht van de opnamen die Ike Turner als scout annex producer voor de gebroeders Bihari maakt. Op zijn eigen albums blijkt dat Turner zich later, rond 1957, in St. Louis tot een beul van gitarist zal ontwikkelen. Van de ons man bands verdienen met name Dr. Ross en Harmonica Frank, de enige blanke in deze opsomming vermelding. Harmonica Frank is een merkwaardige plaat van een uniek muzikant, die de kunst verstaat tegelijkertijd een harmonica met de neus en een met de mond te bespelen. Een ander aanrader is Legenadary Sun Performers van Junior Parker waarop het originele Mystery Train, dat Elvis Presley enkele jaren later in dezelfde Sun-studio's zal opnemen.