donderdag 22 september 2016

Hello Mary Lou



Het zal je maar overkomen met één single twee hits scoren, twee muzikale vliegen in één klap. Dat overkwam Ricky Nelson toen hij in 1961 een single uitbracht met op de ene kant Travelin’ man en op de andere Hello Mary Lou. Wij menen nog altijd dat Hello Mary Lou de grootste hit van beide werd, maar dat is fout. Dat misverstand is gerezen omdat Travelin’ man bij ons géén hit werd? maar Hello Mary Lou in de maand juni van 1961 een regelrechte nummer één. In Amerika daarentegen steeg Hello Mary Lou naar de negende plaats en was het met Travelin’ man dat Ricky tot op de eerste plaats van de charts geraakte. Het juiste verhaal dringt zich op!

Ricky was erg verwend wat hits scoren betreft. Hij was nog maar zeventien toen hij met A teenager’s romance op de 2de plaats belandde in Billboard’s Hot One Hundred. De volgende single I’m walking deed het ook goed. Dan kende hij even een dipje om met singles als Blood up en Believe what you say sterk terug te keren. Het waren vooral rockabilly songs die het in het begin van zijn carrière goed deden. Zijn eerste nummer één Poor little fool ging al wat de andere kant uit, meer in de richting van de pop. Ook degelijke singles werden de songs Lonesome town, It’s late en Sweeter than you. Dan viel de hittrein even stil en geraakte hij niet hoger dan de 12de plaats. De rest viel ver buiten de top twintig.

Maar niet getreurd. In 1961 herpakte Ricky Nelson zich. Travelin’ man werd geschreven door Jerry Fuller terwijl die in het park op een bank op zijn vrouw zat te wachten. Hij had toevallig een atlas bij de hand en beschreef in zijn fantasie de diverse plaatsen die hij zou aandoen: Mexico, Alaska, Berlijn, Hong Kong, Waikiki… Hij had Sam Cooke in zijn achterhoofd toen hij het liedje schreef. Eenmaal terug thuis, maakte hij het liedje af en trok ermee naar de studio om een demo op te nemen. Daarvoor deed hij een beroep op twee jongens die bij The Champs speelden- je kent die nog wel van hun hit Tequila - Dave Burgess en Glen Campbell. Jerry trok met die demo naar de manager van Sam Cooke, J.W. Alexander, wiens kantoor pal tegenover dat van Ricky Nelson’s platenbaas Lou Chudd van Liberty Records lag. Alexander bleek niet geïntereseerd, maar de bassist van Ricky was op dat moment op kantoor bij Lou, hoorde dat nummer en tipte Ricky. Fuller zou het niet geweten hebben, mocht hij het Ricky niet hebben horen zingen op het einde van The Adventures of Ozzie and Harriet, een tv show van de ouders van Ricky Nelson waarin hij reeds als kind optrad.
 
Begin 1961 trekt Ricky naar de studio om Travelin’ man in te blikken. Hij fungeert zelf als producer zoals sommige bronnen vermelden, andere tippen op Joe Johnson die in Nashville een eigen studio en platenmaatschappij had, Challenge Records. Als b-kant kiest Nelson voor een nummer van de Canadese singer-songwriter Gene Pitney. Gene had het iets eerder zelf op plaat gezet, maar zonder succes.

De 24ste april 1961 wordt Travelin’ man op single uitgebracht. Het wordt geen gemakkelijke klus voor Ricky om door te stoten naar de top van de Amerikaanse charts, want Ernie K-Doe staat bovenin met Mother-in-Law. De 29ste mei lukt het Ricky dan toch om bovenaan te geraken. Hij houdt het daar twee weken vol, maar dan staat Roy Orbison met Running Scared te dringen om die pole positie in te palmen. De eerste juli van 1961 is Engeland aan de beurt. Hier zit er voor Ricky en zijn dubbelzijdige hitsingle een tweede plaats in. Een week later staat hij met beide songs op de eerste plaats in de Nederlandse top veertig. Je mag dus stellen dat zowel Travelin’ man als Hello Mary Lou echte wereldhits werden.

Jerry Fuller, de componist dus van Travelin’ man, zou in het totaal 23 liedjes voor Ricky Nelson schrijven waaronder de hits: A wonder like you, Young world en It’s up to you. In de loop van de jaren zestig komt Fuller bij Columbia Records terecht waar hij Gary Puckett & The Union Gapp ontdekt en speciaal voor hen de hits Lady Will Power en Young Girl schrijft.

Eind 1962 komt er een einde aan de platendeal van Ricky Nelson met Imperial Records. Hij sluit een zeer lucratieve deal met Decca Records, eigendom van MCA. Die deal behelst een periode van 20 jaar waarvoor hij een miljoen dollar mag opstrijken. Jammer voor Decca, maar voor hen zou hij slechts twee grote hits scoren: Fools rush in en For You. Eind jaren zestig is Ricky, een volwassen Rick geworden en treedt hij op samen met The Stone Canyon Band. Intussen heeft het publiek hem de rug toegekeerd, een frustratie die hij afreageert in het nummer Garden Party dat vreemd genoeg in 1972 een top tien hit wordt. De 31ste december 1985 komt Nelson om tijdens een vliegtuigongeval. Hij is dan 45.