zaterdag 25 februari 2017

Honky tonk women

Ik ben niet zo’n hondstrouwe Rolling Stones fan dat als je me zou vragen op welke elpee Gimme shelter, Country honk en Monkey man staan ik je dadelijk van antwoord zou kunnen dienen. Let it bleed is de enige juiste respons. Op dat album staat ook het nummer You can’t always get what you want, maar vraag me niet van welke single dit de b-kant is. Het juiste antwoord is Honky tonk women, maar die song is niet als zodanig terug te vinden op het Let it be album, althans niet zoals we iets later op single te horen kregen, want Country honk is eigenlijk de originele elpeeversie van Honky tonk women. Of hoe een eenvoudig verhaal, ingewikkeld kan klinken. De hitversie van Honky tonk women nadien wel op de compilatie Through the past, darkly oftewel hun big hits volume 2 samen met kleppers als Jumpin’ Jack Flash, Let’s spend the night together, She’s rainbow en Street fightin’ man.
Terwijl Mick Jagger en Keith Richards van eind december 1968 tot begin januari 1969  met vakantie waren in Brazilië, om precies te zijn op een ranch in Matào, Sào Paulo, deden ze ook inspiratie op voor hun nieuwe elpee waaraan ze in februari zouden beginnen te werken. Tijdens hun vakantieverblijf slooegen ze een aantal  gaucho’s gade, nakomelingen van Spanjaarden en Indio’s die zich vooral met veeteelt bezighouden. Noem hen maar Zuid-Amerikaanse cowboys. Rond dit thema schreven ze het nummer Country honk, een countrygetinte song, die iets later zou opduiken op hun elpee Let it bleed die ze samen met producer Jimmy Miller zouden inblikken en opgenomen toen Brian Jones nog op deze aardbol rondliep. Zo hoor je zijn stem nog op nummers als Midnight rambler en You got the silver. In de lente van 1969 was Jones door de overige bandleden naar huis gestuurd en nadien in nog altijd duistere omstandigheden om het leven gekomen. Zo komt het dat je in ondermeer Country honk zijn vervanger Mick Taylor aan het werk hoort. Ook Ry Cooder laat links en rechts van zich horen. Begin februari nemen The Rolling Stones Country honk in Londen op, maar bewerken het iets later en herschrijven ook de tekst en waarmee ze  opnieuw de studio in- duiken om naar buiten te komen met hun Honky Tonk Women, een verwijzing naar gewellige, dansende dames in een of andere western bar. Als je aan een prostitueé wil denken, kom je zeer dicht in de buurt van de vrouw die Richards en Jagger voor ogen hadden. Oorspronkelijk, je moet het maar eens vergelijken, klinkt Country honk als een door Hank William’s geïnspireerde country blues. Op aanraden van Mick Taylor wordt het nummer geheel anders aangepakt in Honky Tonk Women al gaf Taylor achteraf toe dat het nummer toen hij zich bij de band aansloot al grotendeels op poten stond. Ry Cooder daarentegen zou nog altijd boos zijn omdat The Rolling Stones de bekende riff in Honky Tonk Women van hem gejat hebben en hem er nooit echt voor gehonoreerd hebben, terwijl Keith Richard van zijn kant volhoudt dat alle verdiensten naar hem uitgaan. Een eenvoudig verhaal dus zoals ik eerder opmerkte. De honky tonk women die je in de achtergrond hoort meekwelen, zijn DorisTroy, Nanette Workman en de in die tijd bekende meidengroep Reparata and The Delrons.
De release kreeg een wat wrange bijsmaak omdat het nummer de dag na de dood op single wordt uitgebracht, de vierde juli 1969 om precies te zijn. Een paar dagen later staat het al op de eerste plaats in de Britse top veertig. De elfde juli wordt Honky Tonk Women in Amerika losgelaten. Zes weken na mekaar stonden daar Zager and Evans op één met In the year 2525, tot de Stones de 23ste augustus hen die eerste plaats afsnoepen. Zij houden het daar vier weken uit en staan met tegenzin die eerste plaats vervolgens af aan The Archies en hun Sugar sugar.