zondag 20 augustus 2017

Jaap Dekker

Jaap Dekker is op 12 februari 1947 in Doesburg geboren. Hij is een boogiewoogie pianist, zanger, mondharmonicaspeler en componist.
Als kind bezocht hij vier jaar de muziekschool van Dick Kars in Apeldoorn met als hoofdvak accordeon, volgde later vier jaar klassiek pianoles bij privéleraar Eugène Rosegaarde Bisschop, deed eerst een jaar theoretische vooropleiding conservatorium bij zijn vriend Henk Haverhoek een muziekdocent, volgde nog eens vier jaar klassieke zanglessen bij Bep Zuelen en belandde tenslotte op de vakopleiding van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
Volgde verschillende opleidingen en werkte na de middelbare school bij de Arnhemse Courant daar schreef hij artikelen over sport en kunst.
Dekker is leergierig, zit graag op cursussen en is dus een soort eeuwige student die plezier heeft in kennis vergaren.
Zijn muzikale loopbaan is divers, hij speelde als toetsenist in de groepen ‘ Les Copains’ , ‘ Moan‘ en ‘ Long Tall Ernie & The Shakers‘, startte in 1971 een solocarrière en speelde en zong intussen ook nog een tijdje in de cabaretgroep ‘ Virus ‘, met Ron Klipstein en Simon Hammelburg.
Won in de jaren zeventig als boogie woogie pianist verschillende prijzen op festivals zoals in Loosdrecht, Montreux en Knokke.
Als uitvoerend muzikant wordt Jaap Dekker al sinds de jaren ’70 beschouwd als één van de grootste boogie woogie pianisten in Europa en vanaf 1971 had Jaap Dekker een Platencontract bij EMI, zo werden er in Nederland van hem meer dan tweehonderdduizend albums verkocht.
Twee van deze albums werden goud en één platina en er zijn uitgebracht in twintig landen.
Niet alleen met zijn band speelt Dekker sinds 1973 in Nederland, maar ook in het buitenland is hij een veelgevraagd bandleider en gaf hij tot 1986 acht jaar lang overdag met veel plezier schoolconcerten op middelbare scholen.
Naast het spelen, componeert Jaap Dekker al vele jaren, tot heden ten dage, muziek voor films, documentaires en radio- en TV commercials, vaak was dat melodieuze of romantische sfeermuziek.
Jaap Dekker was niet alleen de oprichter van zijn eigen band “de Jaap Dekker Jazz & Boogie Set”, maar richtte in 1995 de theaterformatie The Grand Piano Boogie Train op, met daarin zijn bevriende pianisten Rob Hoeke en Rob Agerbeek.
De Jaap Dekker Jazz & Boogie Set is de toonaangevende boogie woogie band in Nederland die naast boogie woogie ook andere soorten van muziek zoals mainstream, swing, rhythm & blues en soul.
De Jaap Dekker Jazz & Boogie Set, speelt nog in een gezellige bruine kroeg, jazzclubs en op festivals.
Ook al wordt het repertoire elke keer zorgvuldig afgestemd: het motto van de band is en blijft " happiness”, als het maar even kan: swingen, tot het dak eraf gaat!