zondag 13 augustus 2017

J.J. Cale

Het belangrijkste kenmerk van de nummers van de Amerikaanse zanger en songschrijver J.J. Cale was zijn 'laidback'-stijl met 'zang achter de tel'. Zijn muziek was een mengeling van blues, country, jazz, rockabilly en rock-'n-roll. De door J.J. Cale ontwikkelde Tulsa-stijl kreeg veel navolging. Doordat veel andere artiesten zijn nummers opnamen, werden zijn liedjes bekender dan de componist en zanger. Zo vertolkte Eric Clapton zijn topnummers 'After midnight' en 'Cocaine'. J.J. Cale toerde weinig; hij hield niet van een leven in de schijnwerpers.



J.J. Cale overleed op 26 juli 2013 op 74-jarige leeftijd. Hij bezweek na een hartaanval in het Scripps ziekenhuis in La Jolla, California.
John Weldon Cale werd op 5 december 1938 geboren in Oklahoma City. Aan het begin van de jaren zestig ontmoette hij Leon Russel. In 1964 trokken zij naar Los Angeles. In California ontmoette hij Carl Radle, die we later zouden tegenkomen in Derek and the Dominos, de groep waarmee ook Eric Clapton enige tijd samenwerkte en zijn monsterhit 'Layla' scoorde. In Los Angeles werkte J.J. Cale korte tijd als studiotechnicus. In 1965 nam hij een demoversie van 'After midnight' op. Eric Clapton zou deze opname later via Carl Radle te horen krijgen.

J.J. Cale brak in 1970 door toen Eric Clapton 'After midnight' opnam. Dankzij dit succes kon J.J. Cale zijn eerste album opnemen: 'Naturally' (1972). Er zouden nog dertien studioalbums volgen. Platen als 'Troubadour' en '5' verkochten matig, maar werden door de critici steeds de hemel in geprezen. In 1977 nam Clapton ook het nummer 'Cocaine' op. In tegenstelling tot in vele andere drugsliedjes wordt cocaïne hierin niet gepropageerd: "Als je naar beneden wilt, beneden op de grond, cocaïne." De Engelse bluesgitarist en zanger, bekend van Cream, Blind Faith en Derek and the Dominos, legde zich in de jaren zeventig ook toe op de 'laidback'-stijl. Clapton nam ook Cale's 'Ill make love to you anytime' en 'Low down' op. In 2006 kregen Clapton en Cale een grammy voor hun gezamenlijke album 'The road to Escundido'.

De naam J.J. Cale werd in de jaren zestig bedacht door een nachtclubeigenaar die uitstekend op de hoogte was van de muzikale ontwikkeling. Hij wist dat in New York de rockband Velvet Underground furore maakte met een John Cale als bassist en violist. Hij wilde verwarring bij zijn bezoekers voorkomen en bedacht de muzikantennaam J.J. Cale.
Cale hield van een leven in de luwte. In de jaren tachtig leefde hij in een caravan bij Los Angeles. Jaarlijks maakte hij voor het levensonderhoud een korte tournee. J.J. Cale liet zich ook in later jaren zelden zien.
In de documentaire 'To Tulsa and back: on tour with J.J. Cale' uit 2005 toonde Cale het huis waar hij opgroeide en op de waranda als tienjarige jongen gitaar leerde spelen. Uit deze documentaire bleek dat hij geen druktemaker was. J.J. Cale zong en speelde zoals hij leefde: 'laidback'.