woensdag 1 februari 2012

Blues harmonica

Voor bluesmuziek neem je een diatonische bluesharp (de bluesharp hoor je ook veelvuldig in zeer uiteenlopende muziekstijlen waaronder Neil Young, Bob Dylan, Nina Simone, Skik, Acda & De Munnik, Racoon, Alanis Morissette, The Culture Club). Wil je jazzmuziek spelen of wil je muziek maken als Toots Thielemans, dan heb je een chromatische harp nodig.
Als bluesharp-beginner is het aan te raden om een C harp aan te schaffen (bijvoorbeeld een Hohner special 20 of bluesharp) omdat hiervoor veel oefenmateriaal is geschreven en de afzonderlijke noten van de mondharmonica geen kruisen en mollen bevatten.

Wanneer je samen gaat spelen is het belangrijk om af te stemmen op je medemuzikant. Bekijk aan de hand van de toonsoort waarin de muziek is geschreven welke harmonica je nodig hebt. Wil je samen gaan spelen met gitaristen, dan is het handig om je harpje hierop af te stemmen. Gitaristen spelen vaak open akkoorden zoals E, A en G. Hierbij passen respectievelijk de harpjes A, D en C.
Hieronder een volledig overzicht van bluesharp en bijbehorende toonsoorten. Als de blues bijvoorbeeld in E is, moet je een harmonica in A gebruiken:
ToonsoortMondharmonica
DG (de laagste bluesharp)
D#G#
EA
FA#
F#B
GC
G#C#
AD
A#D#
BE
CF
C#F# (de hoogste bluesharp)