vrijdag 24 februari 2012

Zijn krekels muzikaal ?

Baudewijn Odé verzamelt krekel- en sprinkhaangeluiden: hij heeft er al meer dan 5000. Hij maakt die opnames thuis, in een piepklein krekelstudiootje. Vroege Vogels TV zette een camera naast de krekelmicrofoon.
Om krekels te kunnen determineren, liepen krekeldeskundigen liepen vroeger met netjes te zwaaien om krekels te vangen. Tegenwoordig gaan ze eerst rustig zitten luisteren in het vrije veld. Dan moeten ze de krekelgeluiden natuurlijk wel kennen en kunnen onderscheiden, en daartoe bestaan tegenwoordig cd’s met krekelgeluiden.
Baudewijn Odé stelt dergelijke cd’s samen. De opnames maakt hij zelf, in de vrije natuur of bij hem thuis. Hij heeft inmiddels 5000 – Europese - opnames, waaronder 2500 door hem zelf gemaakte opnames. Dat zijn geen 5000 soorten, want er zijn slechts zo’n 1000 Europese soorten. Daarvan heeft hij er 400. Je komt tot duizenden opnames door geografische spreiding en diverse stemmingen van de insecten.
Nederland kent 45 soorten krekels en sprinkhanen, waarvan 35 zingend. Krekels en sprinkhanen behoren tot dezelfde familie, maar verschillen wat in bouw.
Krekels zijn meer muzikaal, terwijl sprinkhanen meer ritmisch zijn.


Krekels & Kevers