vrijdag 10 augustus 2012

Popmuziek: almaar luider en egaler

Spaans wetenschappelijk onderzoek toont aan dat populaire muziek de voorbije 50 jaar systematisch luider en vlakker klinkt. De resultaten staan in het vakblad Nature.

Wetenschappers uit Barcelona van het CSIC (het grootste Spaanse onderzoeksinstituut van de overheid) hebben een gigantische database met 464.411 liedjes tussen 1955 en 2010 doorgelicht. Daarvoor gebruikten ze nieuwe technologieën.

Eerste vaststelling: er zit tegenwoordig minder variatie in de muziek, minder verschil in melodie, intervallen en akkoorden. Met andere woorden: popnummers klinken meer en meer hetzelfde en lijken op elkaar.


Bovendien zitten er minder verschillende timbres van instrumenten in de liedjes. Dat komt door de digitalisering, waardoor bijvoorbeeld zelfs een trompet minder als een echte trompet zal klinken in de eindmix.

Daarnaast is het geluidsniveau van de popmuziek met sprongen omhoog gegaan. Zij het dat de dynamiek (de afstand tussen de stilste en de luidste passages in een liedje) gelijk zijn gebleven. De Spaanse studie geeft dus munitie aan de tegenstanders van te luide muziek, in de zogenoemde 'loudness war'.

De gegevens van de de Spaanse studie naar pitch (melodie), timbre (klankkleur) en volume (geluidssterkte) zijn te consulteren op de website van het gerenommeerde wetenschappelijke vakblad Nature.