woensdag 4 december 2013

Frank Zappa

In zijn huis in Los Angeles overlijdt Frank Zappa op 4 december 1993 aan de gevolgen van prostaatkanker.

Frank Vincent Zappa wordt geboren op 21 december 1940 in Baltimore. Hij toont al vroeg enthousiasme voor compositietechnieken en klankstructuren uit de moderne A-muziek. Zijn grote voorbeelden zijn vooral John Cage, Edgar Varese en Igor Strawinsky. Met zijn eerste verdiende geld koopt Zappa een opnamestudio, waar de basis wordt gelegd voor The Mothers of Invention. In 1966 verschijnt het eerste album van The Mothers of Invention als een dubbelalbum: Freak Out!



Zijn muziek wordt in de jaren 60 echter door de meeste radiozenders in Amerika geboycot. Over zijn gedeeltelijke provocatieve muziek zegt Zappa in 1966: "Geen akkoord is lelijk genoeg om commentaar te geven op alle afschuwelijkheden die door de regering in onze naam gepleegd worden". Van zijn bandleden eist Zappa altijd technische perfectie. Hij legt hen gedetailleerde partitaturen van de composities voor. Door de jaren vinden er vele veranderingen plaats in The Mothers.

Vanaf de jaren zeventig laat hij deze naam vallen en werkt verder onder zijn eigen naam Frank Zappa en wordt berucht vanwege het aantal albums dat hij produceert. In totaal maakt Zappa meer dan 50 albums. De enige hits, een soort van bedrijfsongeval volgens Zappa, zijn de nummers Disco Boy van het album Zoot Allures uit 1976 en Bobby Brown van het album Sheik Yerbouti uit 1979. Eind 1991 wordt bekend dat Frank Zappa prostaatkaker heeft.



Op zaterdag 4 December 1993 vertrekt Frank Zappa kort voor zes uur 's middags "voor zijn laatste tournee", aldus het persbericht. Zijn dood wordt pas na zijn begrafenis op 5 december 1993 bekendgemaakt. Gail Zappa en de Zappa Family Trust zorgen er vanaf dat moment voor dat alle toekomstige releases de goedkeuring van de Zappa-familie kunnen wegdragen. Frank Zappa is 52 jaar geworden.