vrijdag 15 mei 2015

Focus op Focus (1)

1968
Brainbox wordt opgericht in Amsterdam. Pierre van der Linden doet al ervaring op in After Tea, Jan Akkerman ruikt reeds aan hitparadesucces met The Hunters (The Russian Spy And I) en Kaz (in deze tijd nog Casimirz) Lux is ook al actief in een handvol groepen.
1969
Hèt succesjaar van Brainbox. De band scoort enkele grote hits, ondermeer met het eigen Down Man en met een bijzondere bewerking van Summertime van George Gershwin, dat met Dark Rose overigens een extra a-kant heeft. Jan Akkerman krijgt perfect tegenspel van het doorrookte stemgeluid van Kaz Lux. Ondanks de successen verlaat de eigenzinnige Akkerman eind 1969 Brainbox om met Thijs van Leer de progressieve rockformatie Focus te formeren.
Thijs van Leer is een klassiek geschoold pianist en fluitist. Hij formeert het Thijs van Leer Trio, dat naast hemzelf uit Hans Cleuver (drums) en Martin Dresden (bas) bestaat. Het trio treedt vooral als begeleidingsgroep op, zo werkt men met Ramses Shaffy, Liesbeth List en ook mee bij de musical Hair. Eind '69 komt Jan Akkerman bij het trio en wordt de naam veranderd in Focus.
De groep speelt enkele weken in de orkestbak tijdens de uitvoering van de musical Hair.
1970
Dit jaar stapt ook Pierre van der Linden van Brainbox over naar Focus. Jan Akkerman wordt vervangen door de gitaristen Rudy de Queljoe (ex-Dragonfly) en Herman Meyer (ex-Fullhouse).  Het oude, superieure geluid is nog wel te horen op het debuut Brainbox (opgenomen in de oude bezetting), dat naast eigen werk Dark Rose en Sea Of Delight uitsluitend bestaat uit opvallende vertolkingen van nummers van Paul Simon, George Gershwin, Lowell Fulsom, Jimmy Reed en Tim Hardin. Singles gemaakt met de nieuwe leden laten horen dat het vertrek van Jan Akkerman een forse aderlating is.
In het najaar komt de debuutelpee In And Out Of Focus uit. Als eerste single wordt Why Dream uitgebracht. De muziek van Focus hinkt dan nog iets teveel op twee gedachten: enerzijds het keurige brave klassiek getinte werk van het voormalige Thijs van Leer Trio, anderzijds het wat ruigere gitaarwerk van Akkerman. Desalniettemin wordt de elpee tamelijk enthousiast ontvangen. Akkerman wil niet langer met Dresden en Cleuver werken en stelt Van Leer voor de keuze, zij eruit of ik eruit. Omdat Thijs inziet dat Focus zonder de inbreng van Jan toch Focus niet is, gaat hij overstag. Jan haalt zijn drummende ex-Brainbox maat Pierre van der Linden erbij en een bassist wordt gevonden in de persoon van Cyril Havermans. Voordat Havermans toetreedt speelt Peter van der Sande (Serpentine) even mee met Focus.



1971
De groep ontvangt een Edison voor de eerste plaat. De tweede single House Of The King wordt een hit en nationaal begint de groep aardig door te breken. In Londen wordt de tweede elpee Focus 2 opgenomen. De groep begint zijn definitieve richting te vinden. Klassiek wordt moeiteloos vermengd met jazz en rock. Akkerman krijgt veel ruimte om te soleren (bijvoorbeeld op het één plaatkant in beslag nemende Eruption). Van Leer zingt niet echt veel, maar 'jodelt' onverstaanbare woorden, iets wat mede tot handelsmerk van Focus zal uitgroeien. Focus staat voor de eerste maal op Pinkpop. Als Hocus Pocus als single verschijnt wordt dat een grote hit in Nederland en Duitsland. Cyril Havermans verlaat de groep, om een eigen band te beginnen, hij wordt vervangen door Bert Ruiter. De formatie staat avond aan avond op de planken en speelt lange sets van soms wel drie uur.