donderdag 19 november 2015

Parijs 13 november 2015



Er is een aantal redenen waarom IS zich zou hebben gericht op Le Bataclan concertzaal in Parijs.
Volgens de eigen verklaring van de groep, was het een plek 'waar honderden afvalligen in een losbandige bende had verzameld." Misschien wisten zij  dat Le Bataclan ooit Joods eigendom is  geweest, of kozen ze het gewoon omdat het een 'soft target' zou zijn. Maar het feit dat het een populaire poppodium gastheer was voor een Amerikaanse band Eagles of Death Metal kan ook een goede reden zijn. IS veracht zowel Amerika en populaire muziek, en de laatste jaren klinkt deze afkeer steeds luider.

Waarom, wanneer duizenden werden gedood in een wrede oorlog tussen de rebellen en het Syrische regime van Hafez al-Assad, zou IS het kunnen schelen wat mensen dragen, kijken en luisteren? Een jonge Syrische die woont in de hoofdstad van Raqqa  'zag zijn beste vriend gearresteerd worden voor het dragen van een heavy metal T-shirt. Andere Syriërs werden gearresteerd voor songs die te vinden waren hun mobiele telefoons. IS zoekt naarstig naar kleine overtredingen. In een incident in het begin van 2015, werd een groep muzikanten blijkbaar veroordeeld tot 90 zweepslagen voor het spelen van een elektronisch keyboard.


IS' religieuze politie, Hisbah besteedt bijzondere aandacht aan metalheads, goths en andere subculturen. Net als middeleeuwse inquisiteurs, zien ze Satan (shaytan) en bovennatuurlijke wezens (djinn) overal en in alles. Voor een organisatie die skinny jeans en drums heeft verboden als symbolen van de goddeloze westerse decadentie, zinspeelt rockmuziek op de duisternis, en wordt Satanisme of rauwe seksualiteit altijd zal hard bestraft.

Maar er is een lachwekkende ironie in het hart van IS 'hardhandig optreden op de donkere kant vna de popmuziek' Veel van de jonge Europeanen en Amerikanen die naar Syrië afreizen zijn precies het soort zoekers die, jaren eerder, misschien aanhangers waren van een andere oppositionele subcultuur. Lang voordat ze haar naam veranderde in Umm Hussain en vertrok voor de Islamitische Staat om een Britse jihadistische trouwen, was de Britse moeder Sally Ann Jones was een punk rocker. Tot voor kort waren, voordat ze vertrokken naar Syrië in 2012 en 2013, zowel Duitse Denis Cuspert en West Londoner Abdel Majed Abdel Bary (mislukte) rappers. Ze zijn waarschijnlijk inmiddels overleden.

Dit artikel is een snel gemaakte vertaling.

Dit verhaal zal verschijnen in het 28 november nummer van Billboard USA