dinsdag 1 november 2016

The Story of The Beatles, deel 3

Na een toernee door Schotland in de eerste week van het nieuwe jaar, komt op 11 januari 1963 de tweede single uit: ‘Please please me’. Het is de eerste nummer 1-hit voor The Beatles in Engeland. Op 2 februari beginnen The Beatles aan hun eerste grote toernee door Engeland, als supporting act voor zangeres Helen Shapiro. Dan is het tijd voor hun eerste elpee: op de gedenkwaardige dag 11 februari wordt ‘Please Please Me’ opgenomen in een recordtijd van een dag. Omdat John en Paul veel liedjes zelf schrijven, richten ze samen met hun mananger Brian Epstein en muziekuitgever Dick James hun eigen muziekuitgeverij op: Northern Songs. Op 7 maart 1963 komt de eerste Beatles-elpee in Engeland uit en zal gedurende zes maanden bovenaan de elpee-hitlijsten blijven. De groep trekt een tweede roadmanager aan, Mal Evans, en begint meteen aan haar tweede Britse toernee, met Tommy Roe en Chris Montez, en in april komt de derde single uit: ‘From me to you’ (zoals alle volgende singles een nummer 1-hit).




The Beatles krijgen steeds meer belangstelling van de pers en een 17-jarige actrice die door een popblad wordt uitverkoren om de groep te interviewen, trekt de bijzondere aandacht van Paul en wordt zijn verloofde voor jaren: Jane Asher. Als The Beatles half mei aan een volgende toernee door Engeland beginnen, met Roy Orbison en Gerry and the Pacemakers, tekenen zich de eerste signalen van ‘Beatlemania’ zich af. Brian Epstein gaat in zee met Vee-Jay Records om in Amerika voet aan de grond te krijgen, maar dat wil nog niet echt lukken. Nadat de groep op 3 augustus haar laatste optreden in de Cavern heeft gedaan en vervolgens op 23 augustus de hitsingle ‘She loves you’ uitkomt, waarvan binnen enkele weken een miljoen platen worden verkocht, dient het Europese succes zich aan. De eerste buitenlandse toernee (na Hamburg) voert The Beatles eind oktober naar Zweden. Hun ster rijst in eigen land al tot ongekende hoogten en ze mogen op 4 november optreden voor de Koningin-moeder in het Prince Of Wales Theatre in Londen (The Royal Variety Show); John Lennon haalt alle kranten met zijn van te voren ingestudeerde opmerking: ‘De mensen op de goedkopere plaatsen mogen meeklappen, de rest rinkelt gewoon met hun juwelen.’ De Nederlandse Beatlesfanclub wordt opgericht door Har van Fulpen.



Op de dag dat in Dallas in de Verenigde Staten president John F. Kennedy wordt vermoord, 22 november 1963, verschijnt in Engeland de tweede Beatles-elpee ‘With The Beatles’. Een maand later sluit manager Brian Epstein een contract met Capitol Records, dat de Beatles-platen in Amerika gaat distribueren. De groep besluit echter pas zelf naar de Verenigde Staten te gaan zodra ze er nummer 1 staan.