woensdag 16 november 2016

Love me tender

In 1956 zou Elvis Presley zijn filmdebuut maken in ‘The Rainmaker’ aan de zijde van Burt Lancaster en Katherine Hepburn, maar zijn manager Colonel Tom Parker wou een andere koers varen. Die koers zou Elvis 33 films lang in een vooraf duidelijk afgetekend patroon stoppen, die van een zingende glamourboy. Geen ingewikkelde verhalen, oogverblindende vrouwen en voor het merendeel slappe liedjes waarvan je 80% gerust mag vergeten.



De eerste film waarin Elvis mocht optreden heette oorspronkelijk ‘The Reno Brothers’, maar toen de opnamen de 22ste augustus 1956 van start gingen, werd voor ‘Love me tender’ gekozen. Elvis zou vier liedjes zingen in de film waaronder de titelsong geschreven door Elvis en Vera Matson, al weten we intussen dat het haar man was die de song schreef,Ken Darby, musical director van de film. Hij baseerde zijn liedje op een folksong uit 1861 ‘ Aura Lee’. Ken weigerde het vaste trio van Elvis te gebruiken voor de opname en huurde zijn eigen Ken Darby trio in. De productie van de film was in handen van David Weisbart die eerder ‘Rebel without a cause’ met James Dean had ingeblikt. Elvis deelde de hoofdrollen met Richard Egan, Debra Paget en Neville Brand. De 16de november 1956 ging ‘Love me tender’ in New York in première en de dag nadien lanceerde 20th century fox 550 kopieën daarvan in evenveel Amerikaanse bioscopen. Een maand eerder zag RCA zich al verplicht het nummer als single uit te brengen omdat Elvis het de 9de september live had gezongen in de populaire Ed Sullivan tv show en de fans niet op hun honger konden blijven zitten.

De 3de november 1956 stond Elvis Presley op één met ‘Love me tender’, op de voet gevolgd door zijn vorige nummer 1 ‘ Don’t be cruel’.