maandag 1 mei 2017

Geschiedenis van de Nederlandse popmuziek (2)


De eerste Nederlandse artiest die veel platen verkoopt is Eddy Christiani . Andere populaire namen uit die tijd zijn Max van Praag, Willy Alberti en de Skymasters. Halverwege de jaren vijftig doet ook het levenslied het goed, met als belangrijkste vertolkers Johnny Jordaan, de Zangeres Zonder Naam en De Straatzangers.

In de jaren vijftig is de invloed van de Amerikaanse bevrijders groot. Alles uit de Verenigde Staten oogt mooier of smaakt beter, of het nu frisdrank is of populaire muziek. Swing, jive, boogie woogie en country & western zijn populaire genres. In de nachtclubs in de grote steden klinkt soms zelfs rhythm & blues. Als in de Verenigde Staten in 1955 popmuziek met rock & roll voor het eerst een massaal karakter krijgt volgt Europa meteen. De eerste Nederlandse navolgers ( Fouryo's, Butterflies, Sweet Sixteen) kopiëren echter alleen de vorm, niet de rauwheid. Pas in 1960 verschijnt de eerste echte Nederlandse rockplaat: Kom Van Dat Dak Af van Peter en zijn Rockets.

De Nederlandse muziekindustrie incasseert in deze periode haar eerste internationale successen. Eddy Christiani en Willy Albertihalen de Amerikaanse hitparade. The Blue Diamonds scoren een wereldhit met Ramona. In speciaal op jongeren gerichte radioprogramma's als Tijd Voor Teenagers en Tussen 10+ en 20- groeien Rob de Nijs, Anneke Grönloh, Ria Valk en Willeke Alberti uit tot tienersterren. Ook de naar de Engelse groep The Shadows gemodelleerde instrumentale muziek van de The Jumping Jewels doet het goed.