donderdag 29 maart 2012

Earl Scruggs overleden

De Amerikaanse banjopionier Earl Scruggs, die met zijn speltechniek de countrymuziek een ander aanzien gaf, is gisteren overleden in Nashville, Tennessee. Hij is 88 jaar geworden. Earl Scruggs (Flint Hill (1924) is een Amerikaans banjospeler die bekend is geworden door het introduceren van een geheel nieuwe, drievingerstijl, die een van de kenmerkende onderdelen werd van bluegrassmuziek. Zijn timing en expressie hebben de banjomuziek voor altijd veranderd. Ook de toon die Scruggs uit zijn Gibson Granada haalde is slechts door weinigen geëvenaard.

De vergelijking van Scruggs met Paganini is zeker niet overdreven. Hij heeft op de ontwikkeling van de banjomuziek net zo'n grote invloed gehad als de italiaanse meesterviolist op de kunst van het vioolspelen. Ook hij tilde het spel met eigen composities en door zijn kwaliteiten als uitvoerend musicus naar een geheel nieuw niveau.

In 1945 ging hij deel uitmaken van Bill Monroes Blue Grass Boys en zijn drievingerspeelstijl werd al snel een sensatie. In 1948 verliet hij de band van Monroe en vormde een eigen band 'The Foggy Mountain Boys' met zanger/gitarist Lester Flatt die ook juist the Blue Grass Boys had verlaten.

In 1962 namen Flatt en Scrugs The ballad of Jed Clampett op, de titelmuziek voor de televisieserie The Beverly Hillbillies, waarin ze zelf ook enkele malen optraden.

Het ultieme banjo album is de instrumentale LP "Foggy Mountain Banjo", met daarop veel van de nummers die ofwel geschreven door, dan wel in de uitvoering door Scruggs zijn gaan behoren tot het basisrepertoire van iedere banjospeler.