zaterdag 30 juni 2012

Meestergitaristen: Michael Hedges


Michael Hedges wordt door sommigen beschouwd als een van de beste gitaristen.
Michael Hedges (1953 - 1997) was een Amerikaanse New age componist en gitarist, geboren in Enid, Oklahoma, overleden aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Zijn meest invloedrijke album is de met een Grammy genomineerde Aerial Boundaries uit 1984. Hij is bekend geworden door zijn innovatief gitaarspel, zoals het simultaan 'plukken' van de snaren aan beide einden van de gitaarhals.
Hij kreeg succes door zijn unieke stijl; hij gebruikte harmonics en picking die de indruk wekten dat je meerdere gitaren tegelijk hoorde.
Hij studeerde klassieke gitaar en compositie aan het Peabody Conservatory in Baltimore.
Will Ackerman, de oprichter van het platenlabel Windham Hill, liet Hedges in 1980 een platencontract tekenen, in 1981 volgde zijn debuutalbum Breakfast in the Field.
Voor zijn 2e album Aerial Boundaries uit 1984, kreeg Hedges zijn eerste Grammy nominatie.

Op zijn in 1987 uitgebrachte live-album Live on the Double Planet zijn voor het eerst een aantal composities, uitgevoerd op de zeldzame harpgitaar, te horen en op Taproot (1990) zijn weer voor het eerst vocale bijdragen te horen sinds het nummer Watching My Life Go By uit 1985. Zijn muziek op het 4 jaar later uitgebrachte album The Road to Return lijkt beduidend anders; gezongen nummers waren ten opzichte van instrumentale nummers in de meerderheid en Hedges is nu ook te horen op instrumenten als de fluit, drums, synthesizer, harmonica en electrische gitaar.
Met het in 1996 uitgebrachte album Oracle keert hij terug naar zijn acoustische stijl, helaas is dit album de laatste die tijdens zijn leven wordt uitgebracht; op 2 december 1997 overleed hij aan de gevolgen van een autoongeluk.
Na zijn dood worden de albums The Sounds of the Wood and Steel en Torched uitgebracht.