donderdag 1 november 2012

Jake Bugg

Er wordt weer een artiest gepusht: Jake Bugg. Geboren in 1994 en nu al vergeleken met Donovan en Bob Dylan.
Alsof hij afkomstig is uit de laat jaren 60 laat hij folk, country en rock op een ideale manier versmelten. In de pers, door zijn folk invloeden, alweer veel te gemakzuchtig vergeleken met Bob Dylan zijn Bugg’s songs juist op en top Brits te noemen. En al helemaal door zijn door het accent van Nottingham doorgesleten manier van voordragen.

Dat die eerste singles aangaven dat Bugg een groot talent is maakt zijn debuut alleen maar meer duidelijk. Want wat een hand van geweldige songs schrijven heeft de nog maar 18 jarige en wat een fraaie volwassenheid schijnt door zijn teksten heen. De geweldige aanstekelijke melodieën van Two Fingers, Taste It en Seen It All, songs die albumopener Lightning Bolt opvolgen, zijn daar gelijk prima voorbeelden van. Bugg weet zijn invloeden, die als zoveel andere Britse bands/artiesten afkomstig zijn uit de rijke muzikale jaren ‘50, ‘60 en ‘70, op een briljante manier in krachtige eenvoud voor het voetlicht te brengen

En vindt maar een artiest die een song als Simple As This kan schrijven. Geweldige song is dat. Nog mooier dan het al bekende en sterke Country Song. Het daarop volgende Broken is nog weer mooier! Songs als Ballad Of Mr.Jones, het recht naar het hart gezongen Slide en het wonderschone Note To Self bewijzen de grote klasse van Bugg, wiens stem elke sterke song nog beter maakt. Intiem en emotievol met een nadruk op de teksten in de ballades en scherp en energiek in de meer rock georiënteerde songs. Luister in dat geval naar Note To Self en wees verkocht. Jake Bugg is een wonderbaarlijk goed debuut van een artiest waar we de komende jaren nog heel veel meer moois van kunnen gaan verwachten.