donderdag 12 september 2013

Johnny Cash



Johnny Cash overlijdt op 12 September 2003 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Johnny Cash wordt op 26 Februari 1932 in Kingsland, Arkansas geboren en beleeft als kind in een zeer arme boerenfamilie een moeilijke jeugd, die onder meer getekend wordt door het verlies van twee broers. Nadat hij in de luchtmacht heeft gediend en een cursus voor discjockey heeft gevolgd, ontmoet hij halverwege de jaren vijftig in Memphis gitarist Luther Perkins en bassist Marshall Grant. Het drietal vormt een groep en doet na herhaalde pogingen een geslaagde auditie voor het Sun-label. Eind 1956 volgt de eerste echte grote hit, het door Cash zelf geschreven I Walk The Line. In zijn Sun-periode, die loopt tot medio 1958, zet hij een groot aantal historische rockabilly-nummers op de plaat.
Het commerciële succes noopt hem samen met The Tennessee Two, die later met Bill Holland tot The Tennessee Three wordt uitgebreid, tot onafgebroken optreden in stad en land. Als gevolg van dit vele toeren zoekt Cash zijn toevlucht tot alcohol en pepmiddelen. Zijn ontmoeting met countryzangeres June Carter betekent een ommekeer in zijn leven en carrière. Zij helpt hem er weer bovenop, ook commercieel gezien, want zijn hit Ring Of Fire uit 1963 helpt ze mee schrijven en als duo hebben ze in 1967, het jaar van hun trouwen, succes met de single Jackson. In 1969 doet The Man In Black danig van zich spreken: hij scoort een wereldhit met A Boy Named Sue, dat afkomstig is van het album At San Quentin, dat gehee in de San Quentin-gevangenis is opgenomen. Verder is hij te gast op Bob Dylans Nashville Skyline, om maar te zwijgen van het feit dat hij in de Verenigde Staten zijn eigen tv-show krijgt.
Tien jaar later piekt hij opnieuw met het uitstekende jubileum-album Silver. In 1980 wordt hij geëerd met een plaats in de Country Music Hall Of Fame. In 1986 laat zijn platenmaatschappij Cash na bijna dertig jaar plotseling vallen, hetgeen onder collega's de nodige verontwaardiging oproept. Na enkele jaren met zijn gezondheid te hebben gesukkeld, ondergaat Cash eind 1988 een open-hartoperatie waarvan hij voorspoedig hersteld. Met het album The Mystery Of Life maakt hij een verrassend stevige comeback, maar echt sensationeel is het feit dat hij in 1993 onder contract wordt genomen door platenbaas annex producer Rick Rubin. Het album American Recordings (1994) bevat enkel het peilloos diepe stemgeluid en het rudimentaire akoestische gitaarspel van Cash, die naast composities van eigen hand nummers van ondermeer Leonard Cohen, Nick Lowe en Glenn Danzig vertolkt.
Voor de opvolger van American Recordings kiezen Rubin en Cash wijselijk een andere aanpak door Tom Petty & The Heartbreakers als begeleidingsgroep in te schakelen, terwijl het geheel varieert van opzwepende rockabilly via louterende gospel tot ijzingwekkende ballades. Vervolgens speelt zijn zwakke gezondheid hem steeds meer parten, reden waarom hij almaar vaker en langer uit de running is. Op tournee waagt hij zich uit lijfsbehoud niet meer, maar wel vindt hij voldoende kracht voor het opnemen van het album American III (Solitary Man) uit 2000. Dankzij Rubin's inbreng gaat het opnieuw om een onwaarschijnlijke verzameling covers van ondermeer Nick Cave, Will Oldham, U2, Neil Diamond en Tom Petty, ditmaal aangevuld met nogal wat nummers van eigen hand. Het album is vooral aangrijpend doordat Cash op onverschrokken wijze de dood in de ogen durft te kijken. Met covers van The Beatles, Simon & Garfunkel, de Eagles en Roberta Flack is de repertoirekeuze voor American III (Solitary Man) nogal ongelukkig, al vertolkt hij daarnaast op voortreffelijke wijze Nine Inch Nails en Depeche Mode, terwijl de Hank Williams-klassieker I'm So Lonesome I Could Cry een droomduet is met Nick Cave.
Zijn grote liefde June Carter overlijdt op 15 Mei 2003. Johnny Cash volgt nog geen 6 maander later. The Man In Black is 71 jaar geworden. In 2006 verschijnt de film Walk The Line. Deze film vertelt het bewogen leven van Johnny Cash achter de zogenaamde glitter en glamour. De film is genoemd naar Cash' eerste grote hit. De film is geregisseerd door James Mangold. Joaquin Phoenix vervult de rol van Cash, terwijl Reese Witherspoon de rol van June Carter voor haar rekening neemt, waarvoor zij later een Oscar ontvangt.