maandag 11 januari 2016

David Bowie (69) overleden

Dat meldt zijn website maandag. Zijn zoon Duncan Jones schrijft op Twitter voor enige tijd 'offline' te gaan. "Het is heel erg spijtig om te zeggen dat het nieuws waar is."

De rockmuzikant kreeg volgens de website achttien maanden geleden te horen dat hij kanker had. Er wordt iedereen verzocht de privacy van de familie te respecteren.

Afgelopen vrijdag vierde Bowie zijn 69e verjaardag nog met het uitbrengen van een nieuw album: Blackstar. Dat werd door de internationale pers zeer enthousiast ontvangen.

Bowie werd bekend vanwege zijn wereldhits als Space Oddity, Ziggy Stardust, Heroes en Under Pressure, dat hij overigens met Queen-zanger Freddie Mercury zong. In Nederland behaalde hij in totaal vijf nummer 1-hits.

De zanger is al sinds 2004 niet op tournee geweest. In datzelfde jaar moest hij met spoed een hartoperatie ondergaan vanwege een geblokkeerde slagader.

De Engelse zanger is ook bekend als het personage Ziggy Stardust. Zijn androgyne verschijning werd doorgevoerd op het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Het werd een groot succes.

Bowie nam zijn rol als Ziggy Stardust vrij serieus; hij gaf persconferenties als Ziggy en er werd ook een film over het karakter gemaakt. In 1973 'eindigde' het leven van Ziggy abrupt tijdens een liveconcert in het Londense Hammersmith Odeon. Dat moment werd opgenomen en uitgebracht.

Op dit moment is er een grote David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum. Tot en met 13 maart is een overzicht te zien van de carrière van Britse popster.

Op de tentoonstelling zijn meer dan driehonderd objecten uit Bowie's persoonlijke archief te bewonderen, waaronder handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto's en ontwerpen van albums.

Aan RTV Noord laat directeur Andres Blühm weten dat de tentoonstelling wordt aangepast. "Ik denk dat we er een soort tribute aan toe moeten voegen. Maar hoe of wat moeten we nog bekijken."

De expositie begon twee jaar geleden in het Victoria & Albert Museum in Londen en was daarna te zien in Toronto, São Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne. Wereldwijd kwamen er meer dan een miljoen mensen op af. Groningen is de laatste stop in Europa.





Bowie begon in de zestiger jaren als saxofonist en zanger in verschillende Londense bandjes en werd wereldwijd bekend in 1969 met het nummer Space Oddity. In zijn thuisland scoorde Bowie er direct een top 5-hit mee en bij de heruitgave in 1975 zelfs een nummer 1-hit.

In 1972 maakt hij met The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars één van de meest opvallende conceptalbums ooit. Zelfs tijdens interviews verschijnt Bowie als de buitenaardse rockzanger Stardust.

In 1976 verschijnt zijn eerste commerciële film The Man Who Fell To Earth, waarmee hij zijn loopbaan als ‘buitenaardse’ rockster afsluit. Hij woont dan in de Verenigde Staten en gebruikt veel drugs. Mede daardoor brengt hij een ander geluid op Station To Station.

Tijdens zijn periode in Berlijn gaat hij samenwerken met Brian Eno en levert hij ook werk af voor andere acts, waaronder Iggy Pop. De jaren tachtig karakteriseren zich door meer commerciële successen met in ons land een vijftal nummer 1-hits; Under Pressure (met Queen), Let’s Dance, This Is Not America (met de Pat Metheny Group), Dancing In The Street (met Mick Jagger) en Tonight (met Tina Turner). Ook vormt hij in 1988 weer een band met Tin Machine.

In 2013 brengt Bowie, na een periode van tien jaar waarin zijn gezin centraal stond, weer een album uit: The Next Day. Daarvan werd Where Are We Now zijn 29e en laatste hit in de Top 40.

Het 25e studioalbum van David Bowie, Blackstar, verschijnt op zijn 69e verjaardag, 8 januari 2015. Twee dagen later verliest hij de strijd tegen kanker als hij op 69-jarige leeftijd komt te overlijden.