dinsdag 5 januari 2016

Ilja Gort

Ilja Gort wordt geboren in Soest op 5 januari 1951. Op zijn zevende krijgt hij van zijn vader zijn eerste drumstel. Op zijn tiende zit hij in zijn eerste bandje genaamd Ik En De Rest en twee jaar later in de Amersfoortse band The Elements. In de jaren zeventig speelt Gort in de Haagse band After Tea en leert hij zichzelf gitaar spelen en nummers te produceren. Vervolgens speelt hij bij Kaz Lux, Minisink Townhouse en Jaap Dekker.



Hij maakt in 1973 de single Everyday I See You/Motor Song. In 1975 maken Polle Eduard, Ferry Lever, Ilja Gort, Uly Grün en Ray Fenwick als After Tea nog de single Mexico/Well So Long. Eind jaren zeventig krijgt hij bij Phonogram een producerscontract aangeboden, maar dat wordt na twee jaar wegens gebrek aan succes ontbonden. Ilja Gort werkt daarna nog drie jaar bij Warner Brothers/Basart maar is ook daar niet erg succesvol. Hier komt verandering in wanneer hij het nummer Don't Come Stoned and Don't Tell Trude schrijft dat voor het duo Max 'n Specs een grote hit wordt in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. In deze periode krijgt hij een opdracht muziek te produceren voor een commercial van Randstad: Randstad Uitzendburooooo. De tune wordt reclamehit en vormt het begin van een zeer succesvolle carrière als componist van reclamemuziek.

In 1990 heeft Ilja Gort een eigen, hypermoderne privé-opnamestudio in een verbouwde boerderij in het dorpje Maartensdijk vlakbij Utrecht. Tien jaar later bezit hij zes studio's in Amsterdam waar zo'n vijftien componisten en sounddesigners dag en nacht bezig zijn met het componeren en van geluidseffecten voorzien van commercials voor alle grote wereldmerken: van Nike tot Coca Cola, Microsoft tot Philips en van Randstad Uitzendbureau tot Duo Penotti. De reclame voor de chocolade Rolo met zingende olifant wordt door een vakjury uitgeroepen tot beste commercial aller tijden. Zijn compositie voor Nescafé wordt uitgezonden in 160 landen in de wereld. In 1994 koopt hij een wijnkasteel in Frankrijk en scoort opnieuw een hit met het maken van rosé en Ilja Gort. In 2000 verkoopt Gort zijn Amsterdamse soundstudio. Tegenwoordig woont en werkt Gort afwisselend op zijn kasteel in Bordeaux en in zijn soundstudio in Amersfoort en componeert nog dagelijks soundtracks voor internationale televisiecommercials. Ook maakt hij een nieuwe herkenningsmelodie ('audiologo') voor de NCRV.
Afbeeldingsresultaat voor ilja gort