woensdag 18 mei 2016

Snaren: hoe en wat?


Er bestaan allerlei soorten snaren voor gitaren; nylon en staal, dik en dun, roundwound, flatwound, groundwound en compound… en allemaal leveren ze een ander geluid op.

Nylon versus staal
Vroeger werden ze gemaakt van schapendarmen, maar tegenwoordig zijn gitaarsnaren gemaakt van nylon of staal. Nylon wordt vaak aangeraden aan beginnende gitaarspelers omdat het zachter is voor de vingertoppen. Nylon komt dan ook vaak voor op klassieke snaren zoals de Spaanse gitaar, terwijl je stalen snaren vindt op western en elektrische gitaren. Het grootste verschil tussen de soorten snaren is echter de spanning; bij elektrische gitaren staan nylon snaren maar half zo strak gespannen als stalen snaren.

Omwikkeling van de snaar
Een andere manier om de snaren onder te verdelen, is op basis van de manier waarop de snaar is omwikkeld met extra draad. De verschillende snaren op deze basis zijn roundwound, flatwound, groundwound en compound. Roundwound snaren komen het meeste voor en hebben een kern van nylon die is omwikkeld met een rondlopende draad, wat een mooie ronde klank oplevert. Bij flatwound snaren is de kern omwikkeld met een metalen lint, waardoor de snaren gladder zijn. Groundwound snaren zijn een combinatie van round- en flatwound snaren: de kern wordt omwikkeld met een rondlopende draad, waarna deze gevijld en gepolijst wordt. Compound snaren vind je enkel op akoestische gitaren en zijn gemaakt van zijde en staal, wat een klank oplevert die tussen die van nylon en staal in zit.

Snaardikte
De diktes van gitaarsnaren worden aangegeven in duizendsten van een inch en maten varieren tussen de 009 tot 035 dik. Hoe dikker de snaar, hoe zwaarder het speelt en hoe strakker je ze moet aandraaien om hoge tonen te kunnen produceren. Bijna alle gitaarmerken produceren hun eigen snaren en vaak geldt; hoe hoger de prijs en kwaliteit van de snaar, hoe beter hij klinkt en hoe langer hij mee gaat! Enkele tips om zo lang mogelijk plezier te beleven aan je snaren: sla ze niet harder dan nodig aan om elasticiteit te behouden, maak je snaren af en toe schoon en zorg dat je je gitaar alleen met schone handen bespeelt!