zaterdag 7 mei 2016

Mei festival



Op 7 mei 1966 organiseert de PvdA een ‘mei festival’ in een Utrechtse Jaarbeurshal. Daar treden op The Golden Earrings, The Motions, Boudewijn de Groot, en nog veel anderen………maar als hoofd act zijn er The Kinks!

The Kinks staan op dat moment op nummer 1 in de Veronica Top 40 met ‘Dedicated Follower of Fashion’.




200px-Dedicated_Follower_of_Fashion_cover

Er komen zo'n 30.000 festivalgangers op dit concert af. Met het organiseren van popconcerten blijkt men dan nog weinig ervaring te hebben. De organisatie heeft klapstoelen neergezet voor het publiek. De combinatie van oratie door PvdA coryfeeën (o.m. Joop den Uyl) en optredens van mindere goden aan artiesten (Karin Kent met ‘Dans je de hele nacht met mij’) wekt ongeduld op bij de festivalbezoekers. Wij willen de The Kinks!

Het duurt allemaal te lang. Er worden stoelen kapot geslagen, het podium beklommen, artiesten bekogeld en agenten met brandslangen bespoten. Als uiteindelijk The Kinks op het (te lage) podium verschijnen, lukt het enkele toeschouwers om wiebelend op een piramide van klapstoelen zich in evenwicht te houden, om de band goed te kunnen zien.

Een jaar later zien ze deze helden opnieuw, maar dan comfortabel zittend, rond de circuspiste, in de winterresidentie van Toni Boltini in Soesterberg.

‘De bont toegetakelde tieners hielden zich bezig met languit op de stenen grond te liggen, vrijen en publique en dat op een manier die ouders met verantwoordelijkheidsgevoel maar ook gezag, het schaamrood zou moeten doen opstuwen’…..(Leeuwarder Courant)